Hoewel Trijntje Oosterhuis in de eerste halve finale uitgeschakeld werd, zit er toch een Nederlands tintje aan het Songfestival. De Hongaarse inzending werd namelijk geschreven door een half-Nederlandse zangeres.

Er zijn wel meerdere Nederlandse connecties te vinden in de finale van het Eurovisie Songfestival dit jaar. Zo is een van de achtergronddanseressen van een finale-act Nederlands en de gehele show is in elkaar gezet door een Nederlands bedrijf, dat ook de MTV EMA-show in Amsterdam verzorgde.

Het liedje Wars For Nothing van de Hongaarse zangeres Boggie (Boglárka Csemer) is geschreven door de in Utrecht geboren Sára Hélène Bori. De Nederlands-Hongaarse zangeres en liedjesschrijfster groeide op in Hongarije, maar woont sinds enige tijd in Den Haag.

"Ik heb in Hongarije een paar muziekopleidingen gedaan en ik heb Engels gestudeerd, vandaar dat ik Engelse songteksten ben gaan schrijven", vertelt Bori aan NU.nl. In oktober verscheen haar debuutalbum Fragments en de videoclip bij de single So Real is in Amsterdam opgenomen.

Vriendinnen

Bori ontmoette de Hongaarse zangeres Boggie via een gemeenschappelijke zanglerares in Boedapest en ze zijn sindsdien goede vriendinnen. Het liedje Wars For Nothing was al klaar voordat besloten werd het in te sturen naar het Songfestival, legt Bori uit.

"Ik denk zelf dat het ook de kracht van het liedje is, dat het niet specifiek voor het Songfestival geschreven is, maar dat het heel puur en eerlijk is", meent Bori. "Het is uit ons hart geboren. Het is heel simpel, maar wel iets dat de boodschap ondersteunt."

Bitterzoet

Bori zegt het spijtig te vinden dat Oosterhuis de finale niet heeft gehaald. "Ik hoopte haar na de eerste halve finale te leren kennen, maar het is bitterzoet dat het niet gebeurd is. Ik vind dat Trijntje fantastisch heeft gezongen, maar het was een sterke halve finale waardoor het bijzonder moeilijk was om de finale te halen."

Boggie - Wars For Nothing (Live, 2015)
 De zangeres zegt dat ze zich evenveel verbonden voelt met Nederland als met Hongarije. "Als ze me dat vragen over voetbal, zeg ik dat ik ook voor beide landen ben", lacht ze. "Maar het is niet meer dan logisch dat ik nu meer voor Hongarije ben, omdat ik de schrijfster van dit liedje ben."

Ze wil heel graag voor Nederland een songfestivalliedje schrijven. Of ze zelf op het Songfestival wil optreden, weet ze nog niet. "Daar moet ik nog over nadenken. Het is een mooi evenement, dus misschien als ik een liedje heb dat goed genoeg is. Misschien kan ik voor beide landen een liedje zingen."