Tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival hebben zich opnieuw tien artiesten gekwalificeerd voor de grote show op zaterdagavond.

De Zweedse inzending Måns Zelmerlöw en het Sloveense duo Maraaya waren twee van de favorieten uit de competitie en zijn door naar de finale-uitzending. Ook Litouwen, Polen, Noorwegen, Montenegro, Cyprus, Azerbeidzjan, Letland en Israël zijn door.

Zij nemen het in de finale op zaterdag op tegen Albanië, Armenië, Rusland, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Estland, Georgië, Servië en België, die zich in de eerste halve finale al kwalificeerden. De Nederlandse inzending van Trijntje Oosterhuis werd toen uitgeschakeld.

Landen die zich al bij voorbaat voor de finale hebben gekwalificeerd, zijn gastland Oostenrijk, nieuwkomer Australië en de ‘grote vijf’: Frankrijk, Spanje, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. Zijn betalen de meeste contributie aan de EBU, de organiserende partij.

Met 27 participerende landen is de finale van dit Songfestival de grootste in de Eurovisie-historie. In totaal doen er veertig landen mee. Het liedjesfestijn viert zijn zestigste verjaardag. Oostenrijk is het gastland na de winst van Conchita Wurst in 2014 met Rise Like A Phoenix.