Guy Sebastian is apetrots dat hij zijn land mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. De zanger vindt het een enorme eer dat hij de eerste Australische deelnemer is aan de Europese liedjesstrijd. 

Dat vertelde hij woensdagmiddag aan de verzamelde pers in Wenen.

Sebastian is in zijn thuisland al jaren een grote ster, met onder meer het record van nummer 1-hits in de Australische lijsten op zijn naam. Hij werd geboren in Maleisië, emigreerde op zijn zesde naar Australië en schrijft dit jaar in Wenen songfestivalgeschiedenis.

Niet zo gek dat zijn persconferentie woensdag behoorlijk wat journalisten op de been bracht. Een Australische artiest achter de microfoon, dat is een unicum voor de internationale songfestivalpers. Hij werd met een daverend applaus en luid gejuich ontvangen. "Saving the best for last wil ik niet zeggen, maar dat bedoel ik natuurlijk wel", zo kondigde de presentatrice Sebastian aan.

Volle teugen

De 33-jarige zanger geniet met volle teugen van zijn aanwezigheid in Wenen. "Ik kan hier gewoon naar het winkelcentrum zonder dat mensen mij herkennen. Dat is ook wel eens fijn", grapte hij.

Bij het zien van de eerste live-show dinsdagavond werd hij pas echt gegrepen door het songfestivalvirus. "Wat een waanzinnige productie. Ik kan niet wachten tot ik daar op dat enorme podium sta."

Het hoofd van de Australische delegatie, Paul Clarke, kwam om in de superlatieven. "De eerste halve finale gisteren is waanzinnig goed bekeken in Australië. Het evenement leeft ook daar enorm. Voor ons is het Eurovisiesongfestival de grootste entertainmentshow ter wereld. Juist daarom zijn we zo trots en vereerd dat we mee mogen doen."

Zestigjarig jubileum

Bij wijze van hoge uitzondering mag Australië, waar de inwoners al jaren fanatieke songfestivalfans zijn, dit jaar deelnemen aan het Europese evenement. Het zestigjarig jubileum leek de organisatie een uitgelezen moment om haar blikveld te verruimen.

Sebastian hoeft zich niet eerst te bewijzen in een voorronde, hij treedt voor het eerst aan in de finale zaterdagavond. Mocht de zanger als winnaar uit de bus komen, dan zal het songfestival volgend jaar niet in Australië maar gewoon in Europa worden georganiseerd.