Zangeres Trijntje Oosterhuis is gestrand in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival en is dus zaterdagavond niet in de finale te zien.

Oosterhuis vertegenwoordigde Nederland met het liedje Walk Along, geschreven door Anouk.

De landen die wel doorgaan naar de finale van het zestigste Songfestival zijn Albanië, Armenië, Rusland, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Estland, Georgië, Servië en België.

Het is voor het eerst sinds 2012 dat Nederland niet in de finale van het Songfestival staat. Toen werd Joan Franka in de halve finale uitgeschakeld. In de daaropvolgende twee jaar had Nederland sonfestivalsucces met Anouk (nummer 9 in 2013) en The Common Linnets (nummer 2 in 2014).

Oosterhuis droeg een wijd zwart broekpak tijdens de halve finale, nadat ze op eerdere repetities in twee verschillende jurken te zien was. Vooral die eerste jurk zorgde voor veel ophef vanwege het naveldiepe decolleté.

Volgens Oosterhuis was het echter haar eigen keuze niet deze jurk te dragen en niet naar aanleiding van alle kritiek. De mening van haar kinderen zou wel hebben meegespeeld.

Vlekkeloos

De uitvoering van Walk Along die Oosterhuis tijdens de eerste halve finale zong, was de beste tot op heden. Gedurende de eerste repetities kwam ze soms wat onzeker over en ook het verwijderen van haar sluier ging niet altijd vlekkeloos. De regie was in handen van Hans Pannecoucke.

Het is exact veertig jaar geleden dat Nederland voor het laatst het Songfestival won. Dat was met Ding-A-Dong van Teach In, het jaar na Waterloo van ABBA. In totaal won Nederland vier keer.

Video: Trijntje Oosterhuis niet door naar finale Songfestival

Zenuwslopend

"OMG het zit er op!! Wat een zenuwslopend moment uit mijn leven", liet Trijntje Oosterhuis na afloop van haar optreden weten via Instagram.

"Ik heb er van genoten. In elk opzicht. Met volle teugen. Bloed zweet en tranen." Ook zegt ze deze ervaring nooit meer te vergeten.