De omroep Avrotros is jaarlijks verantwoordelijk voor de Nederlandse inzendingen naar het Eurovisie Songfestival, maar zegt zijn oor ook te luister te leggen bij het publiek.

Dat vertelt Daniël Dekker, die namens Avrotros het hoofd is van de Nederlandse delegatie en songfestivalcommentator. "Dat moet je zeker niet negeren", zegt hij tegen NU.nl over de kritieken die het liedjesfestijn en de optredende artiesten toebedeeld krijgen.

"Je weet dat er altijd reacties tussen zitten die nergens op slaan of mensen die ongenuanceerd hun mening geven, maar ik neem dat wel tot me. Het publiek gaat ook stemmen op die liedjes, dus je moet dat niet allemaal als onzin zien. Dat geldt voor zowel het positieve als het negatieve commentaar."

Zangeres Trijntje Oosterhuis kreeg de afgelopen week bijvoorbeeld veel kritiek op de jurken die zij droeg tijdens de repetities van haar songfestivalliedje Walk Along. Dekker weet dat de juiste outfit cruciaal is. "Er zijn heel veel mindere liedjes die meedoen die worden versterkt door de performance of kleding."

Wetten

"Voor we hierheen gingen, wisten dat we een goede song hadden en een hele goede zangeres, ik mag wel zeggen een van de beste op het festival. Maar hier gelden hele andere wetten. In dat krachtveld zou het verkeerd kunnen gaan. Het heeft alles te maken met de concurrentie."

Dekker benadrukt anderzijds dat Trijntje Oosterhuis niet voor een andere jurk en uiteindelijk zelfs een broekpak heeft gekozen vanwege de kritieken. "Trijntje en haar team wilden per se de repetities gebruiken om dingen uit te proberen."

Uitgangspunten

"Dat was een van de uitgangspunten. Maar zo staan heel veel vrouwen voor hun kledingkast", lacht Dekker, waarmee hij de keuze voor het broekpak nuanceert. "Ik heb er zelf ook ineens last van: wat zal ik eens aan gaan doen?"

Trijntje Oosterhuis staat dinsdagavond in de eerste halve finale van het zestigste Eurovisie Songfestival met het liedje Walk Along. Het nummer is geschreven door Anouk, die in 2013 op de negende plek eindigde met haar inzending Birds.