De veiligheidsdiensten in Wenen verkeren dinsdag in de aanloop naar de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in opperste staat van paraatheid.

In en rond de Wiener Stadthalle, waar het livespektakel plaatsvindt, moeten allerhande veiligheidsmaatregelen - zichtbaar en onzichtbaar - alle mogelijke risico's tot een minimum beperken.

Ongeveer honderd camera's, politieagenten in burger, honden die naar explosieven speuren en een strikt controlebeleid aan de deur moeten de veiligheid van bezoekers, artiesten en prominenten garanderen.

Volgens lokale media heeft de organisatie ruim 1,3 miljoen euro uitgetrokken voor de beveiliging van het evenement.

Journalisten, medewerkers en bezoekers worden bij binnenkomst in de hal uitvoerig gecontroleerd en gescand. Beveiligingscamera's houden alle verdachte bewegingen rond de enorme concertzaal nauwlettend in de gaten.

Finaledag

Op de finaledag, zaterdag, wordt de inzet nog verder opgeschroefd. Dan zijn zo'n vierhonderd beveiligers en driehonderd agenten op de been voor de orde en veiligheid.

In de Wiener Stadthalle zijn naar alle waarschijnlijkheid, naast de 16.000 bezoekers, meerdere hoogwaardigheidsbekleders en andere prominenten aanwezig.

De live-uitzending van het muzikale spektakel zal door 200 miljoen tv-kijkers in veertig landen worden bekeken.

Bom

Dagblad Österreich legt een link met de bommelding die vorige week in Duitsland de livefinale van German's Next Top Model verstoorde.

Een vrouw belde vlak voor aanvang van de show met de melding dat er een bom in de hal zou afgaan. Er werd inderdaad een koffer aangetroffen, maar die bleek ongevaarlijk. Het publiek werd uit voorzorg geëvacueerd.

Video: Publiek Germany's Next Topmodel wordt geëvacueerd

Ontkent

Songfestivalorganisator EBU ontkent in de krant dat daarom de veiligheidsmaatregelen in Wenen zijn opgeschroefd.

Volgens de producent hoeft niemand in de Wiener Stadthalle zich zorgen te maken over zijn veiligheid. "Al sinds april geldt de hal als een 'hochsicherheitszone'."