Jan Smit is maandagochtend in Wenen gearriveerd. Daarmee is het Nederlandse songfestivalcommentatorenduo compleet. 

De zanger heeft het volste vertrouwen in de prestaties van Trijntje Oosterhuis op het Europese podium. "Ze is misschien wel de beste zangeres van het hele festival."

Smit verzorgt samen met Cornald Maas voor AVROTROS het commentaar bij de twee halve finales dinsdag en donderdag en de finale op zaterdag. 

De zanger heeft zich voor zijn komst naar de Oostenrijkse hoofdstad globaal verdiept in alle acts die de revue passeren op het Eurovisiesongfestival. "Ik heb Cornald aan mijn zijde als wandelende encyclopedie. De rolverdeling is duidelijk. Hij is de songfestivalkenner. Ik zit er naast om als zanger mijn professionele mening te geven", vertelt hij.

Achtergrondinformatie

"Cornald is hier al twee weken en heeft alle repetities gezien en alle achtergrondinformatie zit in zijn hoofd. Ik baseer me vooral op wat ik tijdens de shows live hoor en zie. En de ervaring leert dat sommige acts live nogal anders kunnen uitpakken dan in de professioneel geproduceerde filmpjes vooraf."

Voor Trijntje geldt dat wat hem betreft niet. "Die zingt altijd zuiver en laat zich echt niet gek maken. Ik heb haar net even gedag gezegd en ze ziet er heel ontspannen uit. Ik maak me helemaal geen zorgen."

Concurrente

Nina Sublatti, die dinsdagavond namens Georgië strijdt om een plek in de finale, is volgens Smit een geduchte concurrente voor Oosterhuis. "Maar ik heb begrepen dat zij haar stem kwijt is. Heel naar natuurlijk, maar voor onze kansen komt het niet slecht uit."

De Volendamse zanger verheugt zich op het optreden dinsdag van de Finse groep Pertti Kurikan Nimipäivät, een punkband met mannen met het syndroom van Down. "Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt. Ik treed vaak op met gehandicapten en uit ervaring weet ik dat die altijd ontzettend veel lol hebben op het podium."