Trijntje Oosterhuis beslist maandagochtend welke jurk ze dinsdag aantrekt tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. 

Dat verklapt de zangeres aan het AD.

"Ik spreek er nog over met regisseur Hans Pannecoucke", vertelt Oosterhuis. "Maar uiteindelijk beslis ik aan het ontbijt met mijn zoontjes. Hun stem is doorslaggevend."

Marijn en Jonas, de twee kinderen van Oosterhuis, kwamen afgelopen weekend aan in Wenen om hun moeder aan te moedigen. "Veel familietijd is er niet helaas, gelukkig hebben ze vriendjes bij zich om zich te vermaken."

Werkmodus

Oosterhuis vertelt dat het hard werken is in Wenen. Zo vertelt ze dat ze 'constant in de werkmodus' staat.

"Thuis associeer ik die toestand alleen met concerten, maar hier ben ik zodra ik de hoteldeur uitloop meteen in functie als de Nederlandse inzending."

Oosterhuis strijdt dinsdag om een plek in de finale op zaterdag 23 mei.

Belichting

De belichting in de Wiener Stadthalle baart Oosterhuis zorgen. De Walk Along-zangeres hoopt met de regisseur van haar songfestivalact Hans Pannecoucke maandag in de repetitie nog even flink te kunnen sleutelen aan het licht op het podium om 'een warmere sfeer' in beeld te brengen.

"Alle acts hebben er last van. De belichting is een beetje kil", vertelde ze maandag. Oosterhuis staat later op de dag in de songfestivalhal in Wenen op het podium voor een belangrijke doorloop.

In de avond mag ze nog een keer haar act doen, dan voor de vakjury's die dan meteen hun punten verdelen. Die professionele waardering telt voor de helft mee in de uiteindelijke uitslag. Het Europese tv-publiek mag dinsdagavond tijdens de eerste halve finale de andere helft van het oordeel vellen.

Video: Trijntje in andere jurk op tweede repetitie