In Wenen zijn de feestelijkheden rondom het zestigste Eurovisie Songfestival gestart met een groot benefietconcert met een optreden van onder andere Conchita Wurst.

Op het Rathausplatz in het centrum van Wenen werd de songfestivalweek zaterdagavond ingeluid met het Life Ball, dat aandacht vraagt voor de strijd tegen aids. Veel gasten arriveerden in goudkleurige galakleding of gehuld in Romeins uitziende toga’s en hoofddeksels.

Video: Life Ball in WenenBij de opening was muziek te horen van componisten als Wolfgang Amadeus Mozart en Gustav Mahler. Veel van de acteurs en dansers waren gekleed als figuren uit de Romeinse mythologie. Zo verschenen onder meer actrice Brigitte Nielsen en presentator Graham Norton op het podium.

Conchita Wurst zong een liedje van haar verleden week verschenen debuutalbum, met daarop het winnende songfestivalnummer Rise Like A Phoenix. Het is de tweede keer dat Oostenrijk het gastland is van het Eurovisie Songfestival. De laatste keer was in 1967, na de winst van Udo Jürgens.

Protest

Niet iedereen was verguld met de komst van Conchita Wurst. Een groep christenen protesteerde voor het stadhuis van Wenen tegen het optreden van Wurst en tegen homoseksualiteit. Ze citeerden hierbij uit de Brief van Paulus aan de Romeinen uit het Nieuwe Testament.

Michael Häupl, al sinds 1994 de burgemeester van Wenen, sprak de menigte op het Rathausplatz toe en riep op tot verdraagzaamheid. Het Life Ball is op grote schermen in het centrum van de stad te volgen een ook via de landelijke publieke omroep ORF.