Dit jaar vaardigen veertig landen artiesten af naar het Eurovisie Songfestival, drie meer dan vorig jaar. NU.nl belicht alle inzendingen van het jaarlijkse liedjesfestijn in een uitgebreid overzicht.

De zestigste editie van het Eurovisie Songfestival vindt plaats in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Dit na de winst van Conchita Wurst in 2014, met het nummer Rise Like A Phoenix.

Nederland eindigde vorig jaar op de tweede plek met Calm After The Storm van The Common Linnets, toen nog met zanger Waylon in de gelederen.

Oostenrijk was eenmaal eerder gastland van de jaarlijkse competitie, namelijk in 1967. De Britse zangeres Sandie Shaw ging er in Wenen met de winst vandoor met de popklassieker Puppet On A String. De in december overleden Udo Jürgens had het Eurovisie Songfestival het jaar daarvoor gewonnen met Merci, Chérie.

Australië debuteert in 2015 op het Songfestival, nadat het land een jaar geleden een muzikale pauze-act had verzorgd.

Cyprus, Tsjechië en Servië keren terug, terwijl Oekraïne de grote afwezige is. Sinds 2003 bereikte dat land twaalf keer de finale, waarvan acht keer de top 10 en in 2004 won Ruslana met Wild Dances.

In 60 seconden: Vijf dingen die u nog niet wist over het Songfestival:

Dinsdag: Eerste halve finale

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival wordt op dinsdag 19 mei gehouden. Trijntje Oosterhuis neemt het namens Nederland op tegen voornamelijk Oostbloklanden, waaronder Rusland, Armenië, Macedonië, Albanië, Hongarije en Roemenië. Ook België, Finland en Denemarken zitten in deze halve finale.

1. Moldavië

Artiest: Eduard Romanyuta
Liedje: I Want Your Love
Eerdere overwinningen: --

Het 22-jarige tieneridool kan worden gezien als de Oekraïense Justin Bieber, al komt hij uit voor buurland Moldavië. Als kind reisde de zanger al menig talentenjacht af in Europa en werd op zijn twaalfde met een belangrijke prijs onderscheiden in zijn thuisland. Hij maakt beslist een goede kans op een finaleplek op het Songfestival.

2. Armenië

Artiest: Genealogy
Liedje: Face The Shadow
Eerdere overwinningen: --

De groep Genealogy zag zich gedwongen de originele titel van zijn inzending, Don’t Deny, te veranderen, omdat dit een aanval zou zijn op buurland Turkije. De Turken ontkennen nog altijd de Armeense kwestie, de vermeende volkerenmoord uit 1915. Zangeres Inga Arshakyan deed in 2009 al mee met haar zus Anush. Pure kitsch dit.

3. België

Artiest: Loïc Nottet
Liedje: Rhythm Inside
Eerdere overwinningen: 1986

Na de conventionele en erg sentimentele (Franstalige) Vlaamse inzending van Axel Hirsoux vorig jaar, is het de beurt aan de Walen om een liedje in te sturen. Loïc Nottet, in eigen land bekend uit The Voice Belgique, vertegenwoordigt zijn vaderland met een eigentijds, ritmisch popliedje, dat doet denken aan zangeres Lorde (Royals).

4. Nederland

Artiest: Trijntje Oosterhuis
Liedje: Walk Along
Eerdere overwinningen: 1957, 1959, 1969, 1975

Is het lang geleden dat Nederland het Songfestival won? Ja, op de kop af veertig jaar. Dankzij Anouk behaalde Nederland in 2013 voor het eerst in jaren weer een finaleplek. De samenwerking met Oosterhuis ligt voor de hand, nadat Anouk ook al haar album Wrecks We Adore schreef. Genoeg voor winst, veertig jaar na Teach-In?

5. Finland

Artiest: Pertti Kurikan Nimipäivät
Liedje: Aina Mun Pitää
Eerdere overwinningen: 2006

Als de verhulde oproep tot erkenning van de Armeense kwestie van Genealogy niet de meest controversiële inzending van 2015 is, dan is die van de Finse punkband Pertti Kurikan Nimipälvät het wel. De groep bestaat uit verstandelijk gehandicapte muzikanten en hun liedje is het kortste songfestivalnummer ooit (anderhalve minuut).

6. Griekenland

Artiest: Maria Elena Kyriakou
Liedje: One Last Breath
Eerdere overwinningen: 2005

Wat is het Eurovisie Songfestival zonder meeslepende powerballad? Geen editie ging er voorbij zonder aanzwellende violen, gevoelig pianospel en een krachtige modulatie. Dat is precies waar de eerste winnares van The Voice Of Greece mee op de proppen komt. De blondine doet denken aan zowel Céline Dion als Kelly Clarkson.

7. Estland

Artiest: Elina Born & Stig Rästa
Liedje: Goodbye To Yesterday
Eerdere overwinningen: 2001

De meeste noordelijke Baltische staat levert een aangenaam en verraderlijk pakkend duet af tussen twee celebrities uit Estland. Hij klinkt een beetje als Danny Vera, zij klinkt een beetje als Sophie Ellis-Bextor en het upbeat liedje zelf had met zijn retro-invloeden niet misstaan op een album van de Belgische popgroep Hooverphonic.

8. Macedonië

Artiest: Daniel Kajmakoski
Liedje: Autumn Leaves
Eerdere overwinningen: 1989 (als onderdeel van Joegoslavië)

Het Zweedse productieteam achter de inzending van Macedonië maakte eerder al nummers voor Dannii Minogue en Ashley Tisdale en de uitvoerende vocalist won in 2013 de talentenjacht X Factor Adria. Aangevuld met een luchtige productie, die ook hier aan Lorde doet denken, lijkt de 31-jarige Kajmakoski een potentiële finalist.

9. Servië

Artiest: Bojana Stamenov
Liedje: Beauty Never Lies
Eerdere overwinningen: 1989 (als onderdeel van Joegoslavië), 2007

De talentenjachtkandidaten struikelen over elkaar heen op dit Songfestival, want ook de Servische powervrouw Bojana Stamenov dankt haar roem eraan (de lokale Got Talent-variant). Haar boodschap over ‘anders-zijn’ borduurt verder op de liedjes van Conchita Wurst en Dana International, maar met een minder spetterende climax.

10. Hongarije

Artiest: Boggie
Liedje: Wars For Nothing
Eerdere overwinningen: --

Een onschuldig ogende jongedame die een lief gitaarliedje over vrede zingt. Dat hebben we wel eens eerder gehad op het Songfestival: Ein Bißchen Frieden van Nicole uit 1982. Het liedje van de Hongaarse schone Boglárka Csemer alias Boggie is niet half zo aanstekelijk of goed gezongen, maar ze zal vast wat zieltjes winnen.

11. Wit-Rusland

Artiest: Uzari & Maimuna
Liedje: Time
Eerdere overwinningen: --

Uzari heeft al ervaring met het Songfestival, want hij zat in 2011 het koortje van Anastacia Vinnikova (het chauvinistische lied I Love Belarus). Op het wat gedateerde electropopdeuntje Time wordt Uzari bijgestaan door violiste Maimuna, waardoor je flashbacks krijgt naar de hoogtijdagen van Vanessa Mae. Toch beklijft het liedje wel.

12. Rusland

Artiest: Polina Gagarina
Liedje: A Million Voices
Eerdere overwinningen: 2008

Nog een oproep tot eenheid en vrede. Ditmaal geen naïef kampvuurnummer, zoals die van Hongarije, maar een meezinger van jewelste van de Russische zangeres annex model Polina Gagarina. Absoluut een van de grote kanshebbers op winst dit jaar, zeker als de blondine alle noten net zo feilloos zingt als in de platenstudio.

13. Denemarken

Artiest: Anti Social Media
Liedje: The Way You Are
Eerdere overwinningen: 1963, 2000, 2013

Nadat de Deense winnares Emmelie De Forest (2013) vorig jaar nog een liedje maakte voor de twittercampagne van het Songfestival, stuurt het gastland van 2014 nu een groep in met de naam Anti Social Media. Componist Mikkel Sigvardt schreef in 2003 de hit Superstar van Jamelia, maar zo’n oorwurm is The Way You Are niet.

14. Albanië

Artiest: Elhaida Dani
Liedje: I’m Alive
Eerdere overwinningen: --

Nadat ze twee talentenjachten in eigen land won, was Elhaida Dani ook nog de eerste winnares van The Voice Of Italy (met Riccardo Cocciante als coach). Die ‘douze points’ zijn dus al binnen. De toonladdertjes vliegen je om de oren bij deze dichtgesmeerde productie, die geënt is op hits van OneRepublic en The Script.

15. Roemenië

Artiest: Voltaj
Liedje: De La Capăt (All Over Again)
Eerdere overwinningen: --

Buiten Roemenië kende tot voor kort niemand de band, maar Voltaj heeft sinds 1996 een reeks albums uitgebracht in eigen land. Fans bekritiseerden Voltaj vanwege de Engelse tekst, dus uiteindelijk werd ervoor gekozen om het in twee talen te zingen. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft een saaie, kleurloze, generieke pop-rocksong.

16. Georgië

Artiest: Nina Sublatti
Liedje: Warrior
Eerdere overwinningen: --

In 2003 won de in Moskou geboren Nina Sublatti de Georgische variant van Idols. In de hoop zich ook van songfestivalwinst te verzekeren, werd de Zweedse hitschrijver Thomas Gustafsson ingehuurd, medeverantwoordelijk voor Loreens Euphoria. Warrior mist echter de overtuigingskracht van de winnende inzending uit 2012.

Donderdag: Tweede halve finale

De tweede finale van het Eurovisie Songfestival wordt op donderdag 21 mei gehouden. Hier treffen we landen aan met een succesvol songfestivalverleden, zoals Ierland, Israël en Zweden. Daarnaast diverse landen die hun eerste winst nog moeten zien te behalen, bijvoorbeeld San Marino, Azerbeidzjan en Malta.

1. Litouwen

Artiest: Monika Linkyté & Vaidas Baumila
Liedje: This Time
Eerdere overwinningen: --

De enige Baltische staat die keer op keer met lege handen naar huis ging na afloop van het Songfestival, is Litouwen. Je zou bijna denken dat het countryachtige This Time van dit gelegenheidsduo geïnspireerd is door The Common Linnets, maar dan met een stevige housebeat. Weinig spectaculair, al hebben de twee wel chemie.

2. Ierland

Artiest: Molly Sterling
Liedje: Playing With Numbers
Eerdere overwinningen: 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996

De op één na jongste deelnemer dit jaar is de pas zeventienjarige Molly Sterling uit Ierland. Ondanks haar jonge leeftijd heeft de zangeres een karakteristiek stemgeluid met een nadrukkelijk Iers accent. Het is onwaarschijnlijk dat Ierland zijn vele zeges op het Songfestival hiermee voortzet, want het refreintje blijft totaal niet hangen.

3. San Marino

Artiest: Michele Perniola & Anita Simoncini
Liedje: Chain Of Lights
Eerdere overwinningen: --

Beide vocalisten deden los van elkaar mee aan het Junior Eurovisie Songfestival (Perniola in 2013, Simoncini in 2014 met de meidengroep The Peppermints) en zijn de twee jongste kandidaten dit jaar, met 1999 als geboortejaar. Hun door songfestivalveteraan Ralph Siegel geschreven duet is luchtig, opgewekt en positief.

4. Montenegro

Artiest: Knez
Liedje: Adio
Eerdere overwinningen: 1989 (als onderdeel van Joegoslavië)

Direct na de twee jongste kandidaten van het Songfestival dit jaar treedt één van de oudste op. De 47-jarige Nenad Knežević zingt een sentimentele Balkanballad met accordeon, viool en een grootse finale. Het nummer is overigens afkomstig van Marina Tucaković, die ook de melodie schreef voor Sailing Home van Piet Veerman.

5. Malta

Artiest: Amber
Liedje: Warrior
Eerdere overwinningen: --

Niet te verwarren met de Nederlands-Duitse zangeres Amber, die een wereldhit had met This Is Your Night in 1996. De songtitel van deze Amber Bondin uit Malta is al even onorigineel, want de inzending van Georgië heet ook Warrior. Een powerballad zoals zo velen. In 2012 deed ze ook mee als achtergrondzangeres voor Kurt Calleja.

6. Noorwegen

Artiest: Mørland & Debrah Scarlett
Liedje: A Monster Like Me
Eerdere overwinningen: 1985, 1995, 2009

Opnieuw een duet, opnieuw een vocalist uit een talentenjacht en opnieuw een powerballad die pas laat op gang komt. A Monster Like Me kabbelt tweeënhalve minuut minzaam voort, tot de modulatie erin knalt. Maar zelfs dan gaat het niet echt los. Pluspunt is dat Scarletts stem doet denken aan die van Florence + The Machine.

7. Portugal

Artiest: Leonor Andrade
Liedje: Há Um Mar Que Nos Separa
Eerdere overwinningen: --

Nadat Angrade vorig jaar er niet in slaagde The Voice Portugal te winnen, ging ze verder als soapie in de nieuwe televisieserie Água De Mar. De twintigjarige zangeres breekt met de traditie van Portugal om een beladen fadonummer in te sturen, al zal ook deze inwisselbare en achterhaalde pop-rocksong even kansloos ten onder gaan.

8. Tsjechië

Artiest: Marta Jandová & Václav Noid Bárta
Liedje: Hope Never Dies
Eerdere overwinningen: --

Het land waar veel meisjes Tereza heten, keert na een afwezigheid van zes jaar terug op het Eurovisie Songfestival. Het liedje wordt gezongen door de componist zelf, Václav Noid Bárta, in duet met Marta Jandová, die al enig succes had in Duitsland als zangeres van de metalband Die Happy. Een soort Evanescence dit.

9. Israël

Artiest: Nadav Guedj
Liedje: Golden Boy
Eerdere overwinningen: 1978, 1979, 1998

De in Frankrijk geboren Guedj werd, zoals zoveel Eurovisie-sterren dit jaar, in eigen land bekend met een talentenshow. Golden Boy is een moderne R&B-productie met Hebreeuwse en Arabische invloeden. Hij sluit het liedje af met de zin "Okay, got to go, three minutes", een verwijzing naar de maximale duur van songfestivalliedjes.

10. Letland

Artiest: Aminata
Liedje: Love Injected
Eerdere overwinningen: 2002

Letland doet een gooi naar de eerste songfestivalwinst in dertien jaar tijd met zangeres Aminata Savadogo. De dochter van een Russisch-Letse moeder en een vader uit Burkina Faso studeerde economie en levert een van de meest memorabele liedjes van dit zestigste Songfestival af. Een beetje Beyoncé en een beetje dubstep.

11. Azerbeidzjan

Artiest: Elnur Hüseynov
Liedje: Hour Of The Wolf
Eerdere overwinningen: 2011

Hüseynov mag opnieuw de eer van zijn land verdedigen, nadat hij dat in 2008 al deed met het gelegenheidsduo Elnur & Samir (de eerste keer dat Azerbeidzjan meedeed en meteen goed voor een achtste plek). Hour Of The Wolf is een tamelijk traditioneel songfestivalliedje, maar dan met invloeden van Coldplay en Il Divo.

12. IJsland

Artiest: María Ólafs
Liedje: Unbroken
Eerdere overwinningen: --

Ondanks de lage bevolkingsdichtheid heeft IJsland veel muzikaal talent rondlopen, denk alleen al aan Björk, Of Monsters And Men en Sigur Rós. Winst op het Eurovisie Songfestival lag tot op heden buiten bereik, maar wie weet dat de debuterende María Ólafsdóttir daar verandering in kan brengen met het opbeurende Unbroken.

13. Zweden

Artiest: Måns Zelmerlöw
Liedje: Heroes
Eerdere overwinningen: 1974, 1984, 1991, 1999, 2012

"We are the heroes of our time", zingt Måns Zelmerlöw in de uitbundige housedeun waarmee hij dit jaar Zweden op het Songfestival vertegenwoordigt. De positieve toon is geheel in lijn met de algehele feelgoodvibe waar het liedjesfestijn bekend om staat. Hij strandde tweemaal eerder in de nationale voorronde. Drie keer is scheepsrecht.

14. Zwitserland

Artiest: Mélanie René
Liedje: Time To Shine
Eerdere overwinningen: 1956, 1988

Drie jaar geleden droeg de Nederlandse inzending Joan Franka een indianentooi op haar hoofd en nu zien we de uit Mauritius afkomstige Mélanie René verkleed als een soort Pocahontas in het videoclipje van Time To Shine. Ze lijkt net zoveel kans op winst te maken als Joan Franka, want zelfs in Zwitserland was deze single een flop.

15. Cyprus

Artiest: Giannis Karayiannis
Liedje: One Thing I Should Have Done
Eerdere overwinningen: --

De Cyprioten sturen een lieflijke popballad in die niet had misstaan op een album van Backstreet Boys of Boyzone. Jongens- en meidengroepen blijken zelfs passé op het Songfestival, dus het liedje wordt gezongen door een singer-songwriter. Ondanks zijn beperkte vocale capaciteiten, zit de grote kracht juist in het acappella gedeelte.

16. Slovenië

Artiest: Maraaya
Liedje: Here For You
Eerdere overwinningen: 1989 (als onderdeel van Joegoslavië)

De winst van Conchita Wurst heeft liedjesschrijver Charlie Mason (afkomstig uit New Orleans) geen windeieren gelegd, want dit jaar pende hij de inzendingen van zowel Servië als Slovenië. Het electronummer Here For You wordt uitgevoerd door het echtpaar Aleš en Marjetka Vovk. Vocaal doet Marjetka denken aan Duffy (Mercy).

17. Polen

Artiest: Monika Kuszyńska
Liedje: In The Name Of Love
Eerdere overwinningen: --

De Poolse zangeres Monika Kuszyńska vergaarde in 2001 in eigen land bekendheid als frontvrouw van de rockband Varius Manx en behaalde in 2012 een bescheiden veertigste positie in de nationale albumlijst met haar solodebuut Ocalona. Haar liedje In The Name Of Love is een clichématig pianopopnummer met een bombastisch slot.

Zaterdag 23 mei: De grote finale

De finale van het Eurovisie Songfestival is op zaterdag 23 mei. Gastland Oostenrijk treedt dan als veertiende op, de overige posities zijn nog niet bekend. Italië, Spanje, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn automatisch verzekerd van een finaleplek vanwege hun grote (financiële) bijdrage en ook Australië is al gekwalificeerd voor de finale.

--. Australië

Artiest: Guy Sebastian
Liedje: Tonight Again
Eerdere overwinningen: --

Het Eurovisie Songfestival is bij veel toeschouwers geliefd om zijn hoge campfactor en ook in Australië heeft de competitie een niet te onderschatten cultstatus. In 2015 debuteert Australië op het Songfestival met de aldaar zeer succesvolle popster Guy Sebastian. Het liedje Tonight Again kan zomaar zijn Europese doorbraak betekenen.

--. Duitsland

Artiest: Ann Sophie
Liedje: Black Smoke
Eerdere overwinningen: 1982, 2010

Het Duitse publiek koos eigenlijk een ander nummer om in te sturen naar Wenen, namelijk Heart Of Stone van Andreas Kümmert, maar hij trok zich last-minute terug uit de competitie. Daarom staat Amy Winehouse-kloon Ann Sophie in de finale. Haar single deed het in de Duitse hitlijst beduidend minder goed dan die van Kümmert.

--. Spanje

Artiest: Edurne
Liedje: Amanecer
Eerdere overwinningen: 1968, 1969

Omdat de laatste overwinning van de Spanjaarden alweer 46 jaar geleden is, werd een blik aan songfestivalcoryfeeën opengetrokken voor de inzending van de in eigen land populaire zangeres Edurne. De schrijvers van Euphoria en een auteur van twee eerdere Spaanse inzendingen leveren een aardige doch niet uitzonderlijke song af.

--. Frankrijk

Artiest: Lisa Angell
Liedje: N’oubliez Pas
Eerdere overwinningen: 1958, 1960, 1962, 1969, 1977

De Franse inzending van Lisa Angell herdenkt oorlogsslachtoffers in deze krachtige over-the-top powerballad en de gevallenen tijdens de Eerste Wereldoorlog in het bijzonder. Tekstschrijver Robert Goldman maakte eerder liedjes voor Tina Arena, Céline Dion en Florent Pagny. Zanger Jean-Jacques Goldman is zijn oudere broer.

--. Italië

Artiest: Il Volo
Liedje: Grande Amore
Eerdere overwinningen: 1964, 1990

Het operapoptrio Il Volo vergaarde al enige internationale bekendheid de afgelopen jaren, zij het in het kielzog van Il Divo en Andrea Bocelli. Inzending Grande Amore werd in 2003 geschreven voor het Sanremo Music Festival, maar werd daar dit jaar pas uitgevoerd. En met succes, want de pompeuze plaat eindigde op de eerste plek.

14. Oostenrijk

Artiest: The Makemakers
Liedje: I Am Yours
Eerdere overwinningen: 1966, 2014

Een jaar na Conchita Wurst wordt Oostenrijk wederom vertegenwoordigd door een bebaarde vocalist. Zanger Dominic Muhrer scoorde met zijn band The Makemakers al drie top 10-hits in het gastland. Het midtempo pianonummer I Am Yours werd geschreven door Jimmy Harry, die ook liedjes maakte voor Kylie, Britney en Pink.

--. Verenigd Koninkrijk

Artiest: Electro Velvet
Liedje: Still In Love With You
Eerdere overwinningen: 1967, 1969, 1976, 1981, 1997

Nederland heeft wellicht een gouden kans gemist door Caro Emerald nooit naar het Songfestival af te vaardigen. De Britten hebben hun eigen Caro Emerald in de vorm van Bianca Nicholas. Samen met Alex Larke, wiens stem doet denken aan Mika, vormt ze Electro Velvet. Inclusief charleston, Louis Armstrong-imitatie en jazzhands.

Alle veertig liedjes zijn terug te vinden op de dubbel-cd Eurovision Song Contest Vienna 2015. Landen die dit jaar niet meedoen, zijn Andorra, Bosnië, Bulgarije, Kroatië, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Marokko, Slowakije, Turkije en Oekraïne. Libanon wil al sinds 2005 meedoen, maar ook dit jaar komt het er niet van.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend