De Oostenrijkse artiest Conchita Wurst heeft de 59e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen met het nummer Rise Like A Phoenix. Het liedje kreeg 290 punten.

Oostenrijk kreeg twaalf punten van onder meer Nederland, Zweden, Israël, Portugal, Ierland, Finland, België, Italië, Zwitserland en Groot-Brittannië.

"Deze avond draag ik op aan iedereen die gelooft in de toekomst van vrijheid en vrede. We zijn een eenheid en we zijn niet te stoppen", aldus Conchita Wurst. Oostenrijk won slechts eenmaal het Eurovisie Songfestival. Dat was in 1966 toen Udo Jürgens het land vertegenwoordigde met Merci, Chérie.

Bekijk beelden van Conchita Wurst na haar overwinning:

Calm After The Storm van The Common Linnets eindigde op de tweede plek met 238 punten, de hoogste positie voor Nederland sinds Ding-A-Dong uit 1975. The Common Linnets kregen twaalf punten van Polen, IJsland, Duitsland, Estland, Noorwegen, Hongarije, Litouwen en Letland.

Nederland ging er in het verleden vier keer met de winst vandoor. In 1969 moest Nederland het erepodium nog delen met drie andere landen, maar Net Als Toen van Corry Brokken, Een Beetje van Teddy Scholten en Ding-A-Dong van Teach-In werden eerste in respectievelijk 1957, 1959 en 1975.

Sanna Nielson uit Zweden werd derde met Undo. Het land won vijf keer eerder het Songfestival. De eerste keer was exact veertig jaar geleden met Waterloo van ABBA. Daarna ging Zweden er in 1984, 1991, 1999 en 2012 met de winst vandoor. Het laatste winnende liedje was Euphoria van Loreen.

Trots

DeLange en Waylon zijn ''super trots'' op de tweede plaats die ze zaterdagavond hebben behaald op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. ''Wie had dit ooit gedacht?'', zei DeLange kort na afloop tegen de massaal toegestroomde pers. ''Wij niet.''

Waylon vindt het niet erg dat hij en Ilse Wurst voor zich moeten dulden. ''In muziek bestaat geen winst of verlies. En haar act en nummer zijn een prachtig symbool voor het Eurovisie Songfestival''. DeLange voegt daaraan toe: ''Dat wij met ons liedje in al zijn eenvoud tweede zijn geworden, is misschien wel nog meer een symbool.''

Schroothoop

''Met dit resultaat kunnen al die zure kritieken dat het festival alleen draait om hysterische acts naar de schroothoop'', zegt commentator Cornald Maas. ''Met een nummer als dat van Conchita, met zo'n sterke boodschap, en het liedje van The Common Linnets op een en twee kunnen we toch wel zeggen dat het festival een andere weg is ingeslagen.''

Hij is ''uiteraard'' ongelofelijk trots op de prestatie van The Common Linnets in Kopenhagen. ''Ik ben blij dat ik dit historische moment van zo dichtbij mocht meemaken. En heel erg opgelucht over het resultaat.''

Blij

De AVRO-TROS is ''heel blij'' met de overwinning van Oostenrijk en ''trots'' op de prestatie van Waylon en DeLange. Dat maakt de omroep bekend vanuit Kopenhagen, waar het festival werd gehouden.

''Nadat was besloten dat zij ons zouden vertegenwoordigen op het songfestival, zijn we zowel naast als achter Ilse en Waylon blijven staan. We zijn erg blij met hun prestatie, zeker gezien de kritiek die ze over zich heen hebben gekregen. En die was niet mals'', aldus een woordvoerder van de omroep.

In totaal zagen vijf miljoen kijkers Ilse en Waylon tweede worden op het Songfestival.

Bekijk het winnende optreden:

The Common Linnets op het Songfestival:

Overzicht inzendingen Eurovisie Songfestival 2014 | Cd-recensie The Common Linnets | Interview The Common Linnets