Zangeres Molly Smitten-Downes hoopt met het lied Children Of The Universe de Britse trots te herstellen op het Eurovisie Songfestival. "Ik snap waarom we lang niet hebben gewonnen", zegt ze tegen NU.nl.

"De competitie heeft zijn geloofwaardigheid verloren in Groot-Brittannië", aldus Smitten-Downes, die momenteel in de top 5 staat bij de bookmakers.

"Veel andere landen zijn trots op hun inzending. De Britten hebben het gevoel de afgelopen jaren niet goed vertegenwoordigd te zijn op het Songfestival."

De laatste overwinning van de Britten was in 1997 met Love Shine A Light van Katrina and The Waves. Daarna werd enkel nog de top 10 gehaald door Imaani (Where Are You?, 1998), Jessica Garlick (Come Back, 2002) en Jade Ewen (It’s My Time, 2009).

Eigentijds

In de tussenliggende jaren werden er teleurstellende resultaten geboekt op het Songfestival. Liedjes van Engelbert Humperdinck en Bonnie Tyler flopten gigantisch. "De winnaars van de laatste jaren hadden erg eigentijdse liedjes, terwijl wij voor een klassieke benadering kozen", legt ze uit.

"Om de een of andere reden lieten die liedjes weinig indruk achter." Smitten-Downes vindt het laten horen van haar muziek echter belangrijker dan de wedstrijd. "Ik sta met beide benen op de grond en wil me niet laten meesleuren in de competitie. Winnen is niet het belangrijkste doel."

Overzicht inzendingen Eurovisie Songfestival 2014 | Cd-recensie The Common Linnets | Interview The Common Linnets