De Oekraïense zangeres Maria Jaremtsjoek is ervan overtuigd dat haar inzending voor het Songfestival goed is voor verbroedering in haar thuisland. "Ik wil bewijzen dat muziek sterker is dan politiek", zegt ze tegen NU.nl.

Jaremtsjoek doet mee met het liedje Tick - Tock. "Ik sta niet alleen op het podium, ik heb vier tot zes miljoen inwoners uit Oekraïne achter me staan", vertelt ze.

"Het is belangrijk voor mij om te laten zien dat ik sterk ben en het is ook belangrijk dat Oekraïne laat zien sterk te zijn."

"Het Eurovisie Songfestival is de beste manier om mensen te verenigen", zo vindt de zangeres die het in de eerste voorronde opneemt tegen Nederland. "Het is een cultureel evenement. Muziek en kunst zijn ervoor bedoeld om te verbroederen. Dus dit is een erg goede boodschap."

Een eerdere Oekraïense songfestivalkandidate ging verder met het uitdragen van haar boodschap. In 2004 won zangeres Ruslana, die nauw betrokken was bij de Oranjerevolutie van dat jaar en vorig jaar voorop liep tijdens de protesten tegen president Janoekovytsj, die uiteindelijk werd afgezet.

Processen

Anders dan Ruslana wil Jaremtsjoek niet de barricades op. "Ik heb politicologie gestudeerd, omdat ik het interessant vond om de geschiedenis van politieke processen te bestuderen", zo legt ze uit. "Het Songfestival draait niet om politieke processen. Ik wil gewoon zingen, dat is alles."

Volgens Jaremtsjoek zou het winnen van de liedjeswedstrijd belangrijk zijn voor haar vaderland. "Oekraïne doet het altijd goed op het Songfestival en daar ben ik erg trots op. Ik hoop ook dat de mensen in Oekraïne trots op mij zijn. Ik zal mijn best doen om te laten zien dat ik goed genoeg hiervoor ben."

Persoonlijkheden

De zangeres laat zich niet uit over haar concurrentie. "Ik neem het vooral op tegen mezelf", zegt ze."Ik ben zelf mijn grootste vijand. Er zitten twee persoonlijkheden in me: eentje is erg sterk, de andere heel lui en bang voor uitdagingen. Ik probeer die andere persoon in me de nek om te draaien."

"Het is belangrijk om altijd het gevecht met jezelf aan te gaan. Je strijdt niet tegen de andere kandidaten. Iedere deelnemer vertegenwoordigt zijn of haar land. Het gaat om de viering van de liedjes, niet om de oorlog tussen de artiesten."

Analyseren

Ook wil ze nog niet teveel vooruitblikken op wat gaat komen. "Alles kan je optreden beïnvloeden", aldus Jaremtsjoek. "Het draait om de muziek, om die drie minuten die je op het podium staat. Ik wil het niet eens analyseren of erover nadenken. Ik wil bewijzen dat Oekraïners het altijd goed doen."

Of een internationale carrière in het vooruitzicht ligt, laat Jaremtsjoek van de resultaten van Tick - Tock afhangen. "Voor nu ligt de focus enkel op het Songfestival. Ik wil mijn aandacht niet verliezen door nu al aan de toekomst te denken. Zodra het voorbij is, ga ik er hard over nadenken."

Overzicht inzendingen Eurovisie Songfestival 2014 | Videoclips van alle songfestivalliedjes | Interview The Common Linnets