Hoewel Ilse DeLange en Waylon toegeven dat hun liedje niet de meest logische keuze voor het Songfestival is, willen ze wel graag winnen. "Mensen kiezen altijd voor iets wat het hart aanspreekt", zegt Waylon tegen NU.nl.

Het duo begrijpt de kritiek op hun inzending Calm After The Storm. "Er komen nationale belangen bij kijken", aldus Waylon.

"Nu weet je een beetje hoe het voelt als je in het Nederlands elftal speelt tijdens het WK", zegt DeLange lachend. "Iedereen heeft een mening, wat ook te verwachten is natuurlijk."

"We gaan er wel met een wedstrijdmentaliteit naartoe, maar we gaan niet alles in het teken stellen van dat doel. We gaan niet onszelf verloochenen om te winnen, dat heb ik nooit in mijn leven gedaan. Nu ook niet. Door zo integer mogelijk te zijn en met wat we zelf een mooi liedje vinden, hopen we dat doel te bereiken."

"Als het op die manier lukt, is dat te gek", vindt de zangeres. "Ik zou er echt niet gelukkig van worden als we nu een liedje hadden moeten zingen dat door iemand anders voorgeschoteld was, met drie modulaties erin en dat ik op mijn kop had moeten staan, terwijl er dwergen onder mijn jurk vandaan kwamen."

IJkpunt

"Als we dan hadden gewonnen, had ik de rest van mijn leven dat liedje moeten blijven doen. Dat wil ik niet." Ook Waylon beseft dat het Songfestival een mijlpaal in de loopbaan van een artiest kan zijn. "Je merkt dat het een soort ijkpunt in je carrière is", zegt hij.

"Je kunt een heleboel goeds hebben gedaan, maar zo'n nummer is het ding dat mensen onthouden. Logisch ook, omdat iedereen het erover heeft aan de keukentafel. Nee, ik ben niet verbaasd, maar je komt in wel tot inzichten. Je weet van tevoren niet wat het nummer teweeg gaat brengen en of mensen het leuk vinden wat wij gaan doen."

Zelfvertrouwen

"Het is mooi om te zien dat het een beetje van iedereen is, inderdaad", vult Delange aan. "Maar we staan zo achter onze keuze. Het heeft niet geknaagd aan ons zelfvertrouwen, of ertoe geleid dat we toch een keuze maakten  voor een ander liedje. We staan helemaal achter wat we doen; het is een goede keuze geweest wat ons betreft."

Bij de Britse bookmakers staat Calm After The Storm rond de twintigste plek. "Dat is tenminste niet als laatste, dat scheelt ook weer", grapt DeLange. "Alle info die we krijgen, komt van journalisten of van Cornald Maas, die voedt ons af en toe. Het is leuk als het goed nieuws is, dan geniet ik er even van, maar de rest laat ik van me afglijden."

"De polls zijn zo grillig, het zijn ook allemaal verschillende. Voor mezelf is het de kunst om ergens het beste in willen zijn, qua ambacht, qua songwriting, en om een heel mooi liedje te hebben. Dat is belangrijker dan de grootste vuurwerkexplosie, de beste jurk of het meeste bloot."

"Als ik meedeed aan braderieën, op opleggers midden in het dorp, dan stond ik lyrisch liedjes te zingen die niemand kende en waar doorheen gekletst werd, maar ik werd er blij van. Veel mensen om me heen hadden een andere ambitie, namelijk om beroemd te worden. Ik had nooit gedacht dat ik beroemd zou worden. Ik wilde zo goed mogelijk iets doen en als je daar trouw aan blijft, komt de rest vanzelf." 

Fabriekje

Waylon sluit zich daarbij aan. Hij bestrijdt dat de artiesten het Songfestival inzetten in de hoop op een internationale carrière. "Als dat het grote idee was geweest, was ik of zij alleen gegaan. We zijn maar een gelegenheidsduo."

Aan het begin van zijn carrière deed Waylon ook al mee aan een nationale voorronde. "Mijn ambitie was om muziek te kunnen maken en daar mijn brood mee te verdienen, zodat ik niet zou hoeven wegkwijnen in een fabriekje waar ik computeronderdelen zou moeten inpakken. Zo simpel is het."

"Ik heb alles geprobeerd dat op mijn pad kwam. Iemand vroeg me dat nummer in te zingen en die had bedacht het in te sturen. Nou, prima joh. Nu denk ik er heel anders over."

Waylon richt zijn aandacht na het Songfestival en het Tuckerville-concert dit najaar op zijn eigen album.

In een charmeoffensief om stemmen te werven heeft Waylon geen trek. "Ik wil niet zo diep in de competitie zakken - want dat zie ik echt als zakken - dat ik maar moet gaan zoeken naar zieltjes en mensen moet overtuigen om het ons gunnen. Ik denk dat mensen het je dan juist minder gunnen."

Anouk

"Onszelf zijn moet genoeg zijn", vindt ook zijn collega. "En zo niet, dan gaan we met opgeheven hoofd weer huiswaarts." Het songfestivalsucces van Anouk heeft ervoor gezorgd dat het duo de vrijheid kreeg zelf het liedje uit te zoeken, beweert DeLange. "Daar ben ik haar ook dankbaar voor, anders had ik het niet gedaan."

"Ze heeft de deur wagenwijd opengezet", stelt Waylon. "Zij zei: ik wil erheen, maar niet met alle toeters en bellen, met een liedje dat ik kies en jullie moeten er maar vertrouwen in hebben. Dat is wat ze gezegd heeft - in het kort - dus het was voor ons extra makkelijk om dat te herhalen."

Overzicht inzendingen Eurovisie Songfestival 2014 | Videoclips van alle songfestivalliedjes