Alles over het Songfestival

Alles over het Songfestival
Alles over het Songfestival
Foto: EBU/Marie Wynants

Nieuwsoverzicht

Bijzondere winnaars van het Eurovisie Songfestival

Abba won in 1974 het Songfestival, en luidde daarmee het begin van een succesvolle carrière in. De Zweedse popgroep won de liedjeswedstrijd met Waterloo.
Dana International, artiestennaam van Sharon (geboren Yaron) Cohen, won in 1998 met Diva. Dana International was de eerste transgender die het Songfestival won.
Lordi, een Finse heavymetalband, won het Songfestival in 2006. De mannen verschenen in monsterkostuums op het podium.
Conchita Wurst won in 2014 namens Oostenrijk met het nummer Rise like a phoenix. Wurst, die eigenlijk Tom Neuwirth heet, liet zijn baard staan en trad op in vrouwenkleding, wat hem op de bijnaam 'vrouw met de baard' kwam te staan. De baard was voor hem een statement tegen discriminatie en voor tolerantie.

Hoe is het Eurovisie Songfestival ontstaan?

Het Eurovisie Songfestival is gebaseerd op het Sanremo Music Festival, dat sinds 1951 wordt gehouden in Italië.
Het Eurovisie Songfestival werd in 1956 voor het eerst georganiseerd. Destijds deden zeven landen, waaronder Nederland, mee met elk twee liedjes.
Nederland had de eer het eerste lied te mogen zingen: Jetty Paerl bracht het nummer De vogels van Holland, geschreven door Annie M.G. Schmidt, ten gehore.
Ook Corry Brokken deed voor Nederland mee in 1956. Zij won een jaar later de wedstrijd.
Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning