Zaterdag is Sinterklaas aangekomen in Nederland. We volgen de verschillende intochten en demonstraties.

zaterdag 16 november om 15:36

Nu Sinterklaas overal veilig is aangekomen en de demonstranten huiswaarts keren, sluiten wij dit liveblog. Natuurlijk kan je op NU.nl terecht voor het laatste nieuws rondom Sinterklaas. We wensen je nog een prettig weekend! 

zaterdag 16 november om 15:15
zaterdag 16 november om 14:57
zaterdag 16 november om 14:54
zaterdag 16 november om 14:53
In Groningen was het even grimmig, maar de rust is daar wedergekeerd. (Foto: Pro Shots)
zaterdag 16 november om 14:45
Volgens een politiewoordvoerder verloopt de intocht in Eindhoven vooralsnog rustig. Wel zijn er twee mensen aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. Meer info over de aanhoudingen kon de woordvoerder niet geven.
zaterdag 16 november om 14:42
Voorstanders van Zwarte Piet in discussie met de politie in Emmen (Foto: Pro Shots)
zaterdag 16 november om 14:38
In Alkmaar dreigde het zaterdagmiddag tot een confrontatie te komen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De organisatie Kick Out Zwarte Piet had toestemming om tijdens de intocht van de Sint een demonstratie te houden in een daarvoor aangewezen protestvak. Een groep die pro-Zwarte Piet waren meldde zich, onaangekondigd en zonder toestemming, bij het vak van KOZP. De politie heeft daarop ingegrepen en de groep naar een ander vak geleid. "Er wordt over en weer van alles geschreeuwd, maar daarvoor zijn de demonstranten daar natuurlijk ook", zegt een zegsman in gesprek met NU.nl. Er zijn geen aanhoudingen verricht.
zaterdag 16 november om 14:37
In Heusden komt de Sint aan op een wat kleinere boot dan dat we gewend zijn. (Foto: Ellen van Opzeeland)
zaterdag 16 november om 14:33
Politie houdt 'mensen met verkeerde intenties' tegen in Leeuwarden
Politie houdt 'mensen met verkeerde intenties' tegen in Leeuwarden
zaterdag 16 november om 14:30
zaterdag 16 november om 14:23
Volgens NU.nl-verslaggever Job van der Plicht is het protest in Nijmegen bijna tot een einde gekomen. De Sint en zijn Pieten zijn het demonstratievak gepasseerd en gaan verder de stad in.
zaterdag 16 november om 14:18
Terwijl het "no more blackface" klinkt, zwaaien de Zwarte Pieten in Nijmegen uitdagend naar de groep demonstranten.
Zwarte Pieten zwaaien uitdagend naar KOZP-demonstranten in Nijmegen
Zwarte Pieten zwaaien uitdagend naar KOZP-demonstranten in Nijmegen
zaterdag 16 november om 14:09
Tijdens de intocht in Apeldoorn vloog er een vliegtuigje over de stad met de tekst "Wij houden van Zwarte Piet".
Vliegtuigje met pro-Zwarte Piet-boodschap vliegt over Apeldoorn
Vliegtuigje met pro-Zwarte Piet-boodschap vliegt over Apeldoorn
zaterdag 16 november om 14:05
zaterdag 16 november om 14:04
De demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Den Haag verloopt rustig. (Foto: Pro Shots)
zaterdag 16 november om 14:03
zaterdag 16 november om 14:02
KOZP begint met protestactie in Nijmegen
KOZP begint met protestactie in Nijmegen
zaterdag 16 november om 14:02
zaterdag 16 november om 13:46
Het Raadhuisplein in Apeldoorn, de plek waar de Sint zijn tocht eindigde, is zo goed als leeg. (Foto: Luca de Gooijer)
zaterdag 16 november om 13:42
zaterdag 16 november om 13:33
zaterdag 16 november om 13:29
In Nijmegen hebben hooligans van NEC volgens het AD aangekondigd "in te grijpen" als Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zich laat horen tijdens een protestactie. Ook zou de hulp van hooligans uit Deventer, Eindhoven en Oss zijn ingeroepen. KOZP gaat demonstreren in de buurt van de Waalkade, waar Sinterklaas aankomt. Ook Pegida had zich aangemeld voor een demonstratie, maar zag daar toch van af, nadat het lucht kreeg van de mogelijk aanwezige hooligans.
zaterdag 16 november om 13:25
zaterdag 16 november om 13:20
De tocht van Sinterklaas door het centrum van Apeldoorn is tot een einde gekomen. Sinterklaas neemt nu intrek in zijn werkkasteel, maar het feest in Apeldoorn gaat nog even door. Van 16.00 tot 17.15 uur is er een Pepernotenparty, waarbij een feestband sinterklaashits speelt.
zaterdag 16 november om 13:16
zaterdag 16 november om 13:13
zaterdag 16 november om 13:13
Politie patrouilleert te paard in Nijmegen bij intocht Sinterklaas
Politie patrouilleert te paard in Nijmegen bij intocht Sinterklaas
zaterdag 16 november om 13:12
zaterdag 16 november om 13:02
zaterdag 16 november om 12:57
De politie voert zaterdag op de snelwegen rond Apeldoorn extra controles uit met zogenoemde ANPR-voertuigen. ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition; dit betekent dat een camera de kentekens van alle voorbijrijdende auto’s scant. Deze kentekens worden vervolgens vergeleken met een lijst met kentekenplaten van mensen die gezocht worden door justitie, bijvoorbeeld in verband met een lopend politieonderzoek. Als dit het geval is, kan de politie besluiten tot staandehouding over te gaan. Een zegsvrouw laat aan NU.nl weten dat de controles worden uitgevoerd in het kader van de "veiligheid tijdens de intocht van Sinterklaas".
zaterdag 16 november om 12:53
Ook in Assen zijn de eerste Pieten aangekomen. (Foto: Priscilla Slomp)
zaterdag 16 november om 12:51
Buitenlandse media besteden dit jaar opvallend veel aandacht aan de intocht van Sinterklaas en de discussie over de kleur van Zwarte Piet. Persbureau Reuters wijdt zaterdag een lang verhaal aan de strijd tussen voor- en tegenstanders van de traditionele 'Black Pete' met zijn kroeshaar en rode lippen. Reuters constateert dat de populariteit van de traditionele Piet aan het afnemen is, omdat steeds meer Nederlanders inzien dat de figuur racistisch gevonden wordt door een aanzienlijk deel van de bevolking. Een ander buitenlands persbureau, AP, heeft het over de "controversiële sidekick". In de buitenlandse berichtgeving wordt beklemtoond dat een werkgroep van de Verenigde Naties de traditionele Zwarte Piet jaren geleden al fel heeft veroordeeld als een racistische karikatuur.
zaterdag 16 november om 12:47
Onze fotograaf Niels Boersema maakte deze foto van de aanhouding van Pegida-aanhangers in Apeldoorn. (Foto: Pro Shots)
zaterdag 16 november om 12:43
zaterdag 16 november om 12:40
De sinterklaasintocht in Eindhoven. (Foto: Pro Shots)
zaterdag 16 november om 12:36
Een blij pietje in Emmen! (Foto: Pro Shots)
zaterdag 16 november om 12:36
Sinterklaas is veilig aangekomen in Apeldoorn en ontvangen door burgemeester Petra van Wingerden-Boers. Straks begint Sinterklaas aan de route door de stad. Hij komt onder meer langs de Onze Lieve Vrouwenkerk en het Bongoplein en eindigt zijn route op het Raadhuisplein.
zaterdag 16 november om 12:34
zaterdag 16 november om 12:28
Inmiddels heeft Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gereageerd op de posteractie in Den Haag, waarbij hij werd afgebeeld als Zwarte Piet. "Deze posteractie is een persoonlijke aanval en maakt opnieuw duidelijk dat ons protest tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet noodzakelijk is."
zaterdag 16 november om 12:28
zaterdag 16 november om 12:24
Onze fotograaf in Apeldoorn meldt dat Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida, zojuist is aangehouden door de politie. Hij wordt gecontroleerd en in een politiebusje gezet. Met een aantal van zijn medestanders gebeurt hetzelfde. Foto: Pro Shots
zaterdag 16 november om 12:16
zaterdag 16 november om 12:11
De gemeente Apeldoorn laat weten dat de politie extra controles uitvoert op 'traditionele' gitzwarte Zwarte Pieten die bij de intocht van Sinterklaas aanwezig zijn. "Zeker als ze pepernoten uitdelen, controleren we wat er nog meer in de zakken zit", aldus een woordvoerder van de gemeente. Het is niet duidelijk of de zwarte Zwarte Pieten gezamenlijk optrekken of dat het gaat om meerdere individuen die los van elkaar opereren.
zaterdag 16 november om 12:10
zaterdag 16 november om 12:06
Mensen die zaterdag in Apeldoorn naar het gebied gaan waar de intocht van Sinterklaas plaatsvindt, worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Tassen en jassen van bezoekers worden doorzocht, bevestigt de politie. De burgemeester stelde eerder dat er geen controles plaats zouden vinden. De politie kan niet zeggen wat de reden is van de extra controles.
zaterdag 16 november om 12:03
Sinterklaas en zijn Pieten komen aan in Den Haag. (Foto: Regio15)
zaterdag 16 november om 11:59

Volgens onze fotograaf, aanwezig bij de intocht in Apeldoorn, zijn zojuist twee pieten uit dit clubje door de politie buiten de hekken gezet. Het evenemententerrein heeft vier ingangen. Bij elke ingang worden bezoekers gecontroleerd. (Foto: Pro Shots)

zaterdag 16 november om 11:56
Actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft in een persbericht laten weten vanmiddag een petitie te willen aanbieden bij de Tweede Kamer. De organisatie is teleurgesteld dat premier Mark Rutte het geweld van vorige week nog niet veroordeeld heeft. "Door geweld niet expliciet af te wijzen, wordt het impliciet goedgekeurd. Dat is een gevaarlijke tendens", aldus Mitchell Esajas van KOZP.
zaterdag 16 november om 11:48
Zoals eerder in dit blog gemeld, zijn tijdens de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn ook traditionele Zwarte Pieten aanwezig. Het is niet duidelijk wie deze pieten zijn en of zij gezamenlijk optrekken. De politie laat weten aan NU.nl vooralsnog niet in te grijpen. “Het is niet verboden je zwart te schminken”, stelt een woordvoerder. “Maar we zijn wel alert en houden ze goed in de gaten.”

De gemeente Apeldoorn viert de intocht van Sinterklaas dit jaar met alleen maar roetveegpieten. Volgens Omroep Gelderland is een van de zwart geschminkte pieten de voorman van Pegida, Edwin Wagensveld. De politie kan niet zeggen of Pegida toestemming heeft om bij de intocht te protesteren.