De pieten die deelnemen bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn, zullen alleen roetvegen hebben en dus niet helemaal zwart zijn. Dit heeft de NTR, verantwoordelijk voor de registratie en het Sinterklaasjournaal, dinsdag bekendgemaakt na afstemming met de gemeente.

"De NTR heeft in 2014 de roetveegpiet geïntroduceerd en het aantal volledig zwart geschminkte Pieten geleidelijk afgebouwd", aldus de NTR.

Een jaar geleden kondigde de omroep ook al aan volledig over te gaan op roetveegpieten, maar was uiteindelijk in het Sinterklaasjournaal een combinatie te zien van geheel zwarte pieten en roetveegpieten.

Een woordvoerder stelde destijds dat de keuze "paste in de trend van de afgelopen jaren". De omroep benadrukte toen maatschappelijke ontwikkelingen in programma's te willen weerspiegelen. "Niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Wij zijn geen actieve deelnemer in de zwartepietdiscussie."

"De pieten hebben roet op hun gezicht, omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht", aldus een woordvoerder destijds.

Op de vraag van NU.nl waarom dit jaar de keuze toch is gevallen op alleen roetveegpieten, blijft een woordvoerder van NTR bij het eerder genoemde standpunt. "Deze stap is de uitkomst van een geleidelijke ontwikkeling, die een aantal jaren nodig heeft gehad."

Intocht is op 16 november in Apeldoorn

In 2014 was niet alleen de roetveegpiet voor het eerst te zien, maar introduceerde de NTR ook kaas- en stroopwafelpieten. Later verschenen ook zogeheten regenboogpieten.

Sinterklaas zal op 16 november in Apeldoorn arriveren. Dit zal niet met de Pakjesboot zijn, omdat deze te groot is om door het kanaal te varen. De intocht is bij NPO3 te zien vanaf 12.00 uur.

Ook in het Sinterklaasjournaal zal geen zwarte piet meer te zien zijn, in de dagelijkse update op NPO3 wordt ieder jaar de verhaallijn voor de intocht bepaald en de verhaallijn na de intocht doorgezet. De dagelijkse update is vanaf 11 november te zien om 18.00 uur.

Ongeregeldheden in meerdere steden

Vorig jaar zorgde de intocht van Sinterklaas in meerdere steden voor ongeregeldheden. Zo kwam het in Rotterdam tot gevechten tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

In Leeuwarden moest de politie de tegenstanders van Zwarte Piet beschermen tegen de voorstanders.

De transitie van Zwarte Piet door de jaren heen
129
De transitie van Zwarte Piet door de jaren heen