Rijkswaterstaat en de ANWB waarschuwen voor vroege drukte op de weg woensdagmiddag. Veel mensen vertrekken eerder van hun werk om Sinterklaasavond te vieren.

"Veel mensen willen bijtijds thuis zijn om het heerlijk avondje met het gezin te vieren", legt een woordvoerder van de ANWB uit. "Normaal gesproken ligt de piek van de avondspits tussen 17.00 en 18.00 uur. Dat is woensdag twee uur eerder."

Ook Rijkswaterstaat verwacht problemen op de wegen op woensdagmiddag. "Tussen Amsterdam en Den Haag op de A4, ontstaat de middagfile veel eerder dan regulier", aldus een zegsvrouw. "Wie vroeg thuis wil zijn voor het heerlijk avondje: vertrek op tijd, zodat je zonder files naar huis toe rijdt."

Ook rond Rotterdam en Utrecht wordt halverwege de middag al veel drukte verwacht.

'Veel mensen lijken een dagje thuis te blijven'

De verkeersdienst van Rijkswaterstaat adviseert mensen "of aan het begin van de middag of na 18.00 uur" de weg op te gaan. Bij dit advies sluit de ANWB zich aan. "Een automobilist die anticipeert op de verwachte drukte, bespaart zichzelf veel frustraties vanmiddag."

Overigens bestaat er een kans dat de traditionele sinterklaasspits meevalt. Woensdagochtend stonden er op de Nederlandse wegen aanzienlijk minder files dan gebruikelijk is op een woensdag in december.

"Wellicht dat veel mensen gewoon een dagje thuis werken om te voorkomen dat zij op Pakjesavond te laat thuis zijn", vermoedt de verkeersexpert van de ANWB.

Zo ontstaat een spookfile
57
Zo ontstaat een spookfile

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!