Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het hoger beroep ingetrokken tegen vijftien personen die veroordeeld zijn voor het blokkeren van tegenstanders van Zwarte Piet op de A7 vorig jaar. Het gaat om de veroordeelden die zelf hebben afgezien van een hoger beroep, meldt justitie maandag.

In het kort

  • Friezen blokkeerden in 2017 anti-Zwarte Pietdemonstranten op snelweg
  • 'Blokkeerfriezen' kregen taakstraffen en hoge boetes
  • Vijftien zien nu zelf af van hoger beroep
  • Negentien anderen, inclusief Jenny Douwes, gaan wel in hoger beroep

Het OM meldt hieruit af te leiden dat deze mensen zich hebben neergelegd bij de opgelegde straf. De personen werden veroordeeld tot taakstraffen en kregen boetes opgelegd. 

Bijna twintig Friezen zijn wel in hoger beroep gegaan. Onder hen is Jenny Douwes, die vanwege haar coördinerende rol de hoogste taakstraf (240 uur) en een voorwaardelijke celstraf van een maand kreeg opgelegd. 

Het OM handhaaft het hoger beroep voor deze personen, hoewel de straffen "nagenoeg gelijk zijn" aan de eisen van justitie. Het OM wil naar eigen zeggen "gebruikmaken van de mogelijkheid om de feiten waarvoor is vrijgesproken, waaronder de vrijspraak voor het met geweld of bedreigen met geweld verhinderen van een betoging, in hoger beroep opnieuw aan de orde te stellen". 

De rechtbank stelde in het vonnis dat er sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking om de bussen, met hierin tegenstanders van Zwarte Piet op weg naar Dokkum, tegen te houden. Bewijs voor het gebruik van geweld werd volgens de rechtbank niet gevonden.

Voorstanders blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten op A7
38
Voorstanders blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten op A7