Minister van Justitie Ferd Grapperhaus vindt dat de rellen die zaterdag plaatsvonden bij verschillende intochten van Sinterklaas niet thuishoren in de Nederlandse samenleving.

De minister zei dat zondagochtend in het televisieprogramma WNL op Zondag

Het Openbaar Ministerie is al bezig met het identificeren en vervolgen van mensen die onrust veroorzaakten tijden de verschillende intochten in het land. 

In Rotterdam werden vier mensen opgepakt, nadat voorstanders van Zwarte Piet tegenstanders zouden hebben geschopt en nadat tegenstanders van Zwarte Piet met eieren en vuurwerk werden bekogeld.

In Eindhoven werden zes mensen opgepakt nadat de politie tussen voor- en tegenstanders van Kick Out Zwarte Piet moest komen. Vier van de arrestanten werden zaterdagavond vrijgelaten, de andere twee komen zondag vrij. Alle zes blijven verdachte. De Eindhovense politie hoopt met behulp van videobeelden meer geweldplegers te vinden.

Ook onrust op andere plekken

In Leeuwarden werden tegenstanders van Zwarte Piet op hun beurt weggevoerd door de ME, vanwege hun eigen veiligheid. Daar zijn twee mensen gearresteerd.

In Zaanstad, waar de landelijke intocht eigenlijk zonder grote problemen verliep, werden toch vier mensen opgepakt. Dit gebeurde onder andere op verdenking van het verstoren van de openbare orde. Alle vier de arrestanten zijn vrijgelaten. In zowel Gouda als Groningen werd één persoon gearresteerd.

"Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting", stelde Grapperhaus zondag in WNL op Zondag. Hij zei daarbij dat hij verder niet wil tornen aan het recht om te demonstreren. "Als je dat op een normale manier doet, mag je dat ook op die dag doen. Tegen wangedrag treedt de politie op."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!