De gemeente Zaanstad vreest dat de landelijke intocht geen doorgang kan vinden als de rechtbank de stichting Majority Perspective volledig in het gelijk stelt. De stichting eist dat de zwarte pieten worden ontdaan van de in hun ogen racistische stereotyperende kenmerken en gedragingen.

Volg alles over Sinterklaas Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens het kort geding dat is aangespannen door Majority Perspective. De stichting wil dat de zwarte pieten niet worden geschminkt en dus ook geen roetvegen krijgen.

Ook moet de kleding worden aangepast en mogen de zwarte pieten geen onderdanige rol vervullen. Het kort geding draait niet om een volledig verbod van de intocht.

De advocaat van de gemeente Zaanstad zei dat als alle vorderingen worden toegewezen, de organiserende partijen te weinig tijd hebben om deze veranderingen door te voeren en het programma te wijzigen. 

De intocht staat gepland voor aanstaande zaterdag in Zaandam, in de gemeente Zaanstad. De advocaat vulde aan het gevoel te hebben dat de stichting expres lang heeft gewacht met het indienen van het kort geding.

Er is volgens gemeente een roetveegpietenbeleid

De gemeente benadrukt dat er voor de intocht al een 'roetveegpietenbeleid' wordt gehanteerd, in navolging van de omroep NTR. Daar vallen volledig zwarte pieten ook onder.

De omroep stelt: "Naargelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter." De advocaat van de NTR zei dinsdag dat er bij de intocht tientallen soorten zwarte pieten zullen zijn met uiteenlopende haardracht. De omroep verzorgt zaterdag de uitzending.

De advocaat van de gemeente vulde aan dat er in de afgelopen jaren al aanpassingen zijn doorgevoerd. Zo is de kleding veranderd en hebben de zwarte pieten geen kroeshaar meer. Ook is er voorafgaand aan de intocht ruimte geboden om in discussie te gaan.

Vrijwilligers kunnen uiterlijk zwarte pieten zelf kiezen

Er doen ook vrijwilligersorganisaties mee aan de intocht. Die mogen echter zelf bepalen hoe de zwarte pieten eruitzien. De NTR heeft de organisaties wel gevraagd om hun richtlijn te volgen.

De advocaat van de Nederlandse Staat zei daarop dat het debat over Zwarte Piet al lang volop aan de gang is en dat het vooral een dialoog moet blijven en niet moet leiden tot dwang vanuit de overheid.

'Zwarte Piet leidt tot gevoelens minderwaardigheid'

De stichting blijft bij het standpunt dat Zwarte Piet een racistische figuur is en dat de aanpassingen niet ver genoeg gaan. "Er is nog steeds een Zwarte Piet!", zei de advocaat van Majority Perspective fel.

De stichting voelt zich gesterkt door eerdere uitspraken. Zo besloot een bestuursrechter in Amsterdam in 2014 dat Zwarte Piet als figuur met kroeshaar en dikke rode lippen "bij zwarte mensen tot gevoelens van minderwaardigheid leidt en daarmee tot een negatieve stereotypering van de zwarte mens".

Een werkgroep van de VN noemde de figuur Zwarte Piet in datzelfde jaar een uiting van racisme, die via het onderwijs bestreden moet worden.

De rechtbank doet woensdag om 16.00 uur uitspraak.