Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht alleen door roetveegpieten vergezeld, meldt NTR woensdag in een verklaring. De omroep is verantwoordelijk voor de tv-registratie.

Een woordvoerder stelt dat de keuze "past in de trend van de afgelopen jaren". De keuze voor roetveegpieten is dit jaar alleen "wat explicieter".

De omroep beklemtoont maatschappelijke ontwikkelingen in programma's te weerspiegelen. "Niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Wij zijn geen actieve deelnemer in de Zwarte Piet-discussie."

Traditie en verandering moeten volgens de NTR "hand in hand gaan". "De pieten hebben roet op hun gezicht, omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht."

De kapsels van de pieten zullen divers zijn, "het varieert van lang, krullend, steil tot kort". De pieten zullen geen gouden oorringen dragen.

Verder geeft de NTR geen toelichting op het uiterlijk van de pieten bij de intocht. Ook wordt niets gezegd over het verhaal dat wordt verteld tijdens de intocht van de goedheiligman.

De landelijke intocht van de sint is op 17 november in Zaandijk en de Zaanse Schans.

Demonstranten in rechtbank voor blokkeren A7

Vorig jaar vond de intocht plaats in Dokkum, waar het tot een confrontatie kwam tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Op de A7 bij Oudehaske blokkeerden mensen de snelweg om drie bussen met tegenstanders van Zwarte Piet tegen te houden.

34 mensen die de bussen probeerden tegen te houden, verschijnen volgende week voor de rechter in Leeuwarden. "Een verschil van mening geeft je geen vrijbrief om het recht in eigen hand te nemen", stelt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. "Vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren, moet worden beschermd."

Volgens het OM veroorzaakten de Friese actievoerders bovendien een gevaarlijke situatie. Een vrouw wordt ook verdacht van opruiing, omdat ze een oproep tot de blokkade op Facebook had gezet.

De rechtbank in Leeuwarden verwacht grote belangstelling voor de zaak. Bij eerdere, niet-inhoudelijke behandelingen was dat al het geval. Toen werden buiten spandoeken getoond met teksten als "Zwarte Piet discrimineert niet".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!