De gemeente vreesde dat het zaterdag tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum tot een confrontatie zou komen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarom werd op het laatste moment besloten een bus met anti-Piet-demonstranten niet toe te laten.

Enkele van de voorstanders van Zwarte Piet zouden zwaar vuurwerk bij zich hebben gehad. Dat schrijft de burgemeester van de gemeenten Dongeradeel, Marga Waanders, maandag.

Tijdens de Sinterklaasintocht zou een groep demonstranten tegen Zwarte Piet demonstreren. Volgens de gemeente was van tevoren met de betogers van 'Nederland wordt beter' afgesproken waar zij mochten demonstreren tegen Zwarte Piet en waren afspraken gemaakt met de politie.

Een aantal dagen voor de intocht ontstond op sociale media ook een initiatief van voorstanders van Zwarte Piet om in Dokkum te komen demonstreren en de demonstratie van anti-Piet-betogers te blokkeren. Hoewel ook de voorstanders vooraf door de gemeente waren benaderd, hadden ze vooraf geen demonstratie aangemeld. Het OM constateerde dat de groep voorstanders uit was op "opruiing", aldus de brief.

Vuurwerk

De politie en het OM vreesden dat het tot een confrontatie zou komen tussen beide groepen. Zaterdagochtend kwamen er meldingen van pro-Piet-demonstranten die zich al in Dokkum bevonden. 

"Hierbij werd ook melding gemaakt van mensen die onderweg zouden zijn met zwaar vuurwerk," aldus de burgemeester. Daarop werd de bus met tegendemonstranten door de politie tegengehouden op de A7, om te verhinderen dat zij Dokkum zouden bereiken. Er werd een noodverordening uitgevaardigd. 

De burgemeester betreurt de gang van zaken. "Mensen hebben gebruik gemaakt van hun recht om te komen demonstreren en er zijn op voorhand goede afspraken gemaakt,"  aldus de brief.

Auto's blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten op A7
57
Auto's blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten op A7