De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in het Friese Dokkum.

De Goedheiligman vaart op zaterdag 18 november met zijn pieten naar de Friese stad. Hij zal verwelkomd worden door burgemeester Marga Waanders.

Dat heeft de NTR maandag bekendgemaakt. De omroep doet traditiegetrouw rechtstreeks verslag van de intocht. De presentatie op locatie wordt verzorgd door Dieuwertje Blok.

Waanders is trots en blij dat Sinterklaas dit jaar voor Dokkum kiest. ''Fantastisch nieuws voor Dokkum en de regio Noordoost Fryslân, we gaan Sinterklaas heel hartelijk welkom heten!.''

Een woordvoerder van de gemeente Dokkum kan nog niet zeggen wat voor kleur de pieten dit jaar hebben. "Daar gaat Sinterklaas over, dus dat zullen wij ook moeten afwachten", stelt ze.

Noodverordening

Sinterklaas kwam in 2016 aan in Maassluis. Tijdens de intocht maakten demonstranten hun onvrede kenbaar over het enigszins aangepaste uiterlijk van Zwarte Piet.

De gemeente Maassluis had een noodverordening afgegeven vanwege de protesten. Honderden politiemensen in uniform en in burger, tientallen ME-busjes, een politiehelikopter en nog eens honderden vrijwilligers moesten er toen voor zorgen dat de intocht niet uit de hand liep.

''Het is een kinderfeest en als je de mogelijkheid krijgt dat te organiseren dan is dat fantastisch'', aldus een woordvoerster van de gemeente. ''En uiteraard horen daar ook veiligheidsmaatregelen bij.''

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet