Stichting bepleit vervolging bedrijven die Zwarte Piet gebruiken

De Stichting Nederland Wordt Beter wil dat bedrijven die afbeeldingen van Zwarte Piet gebruiken worden vervolgd. Dat bepleitte de organisatie woensdag in een civiele zaak voor de rechtbank van Amsterdam.

"Wat Nederlanders in hun vrije tijd doen met Zwarte Piet is hun eigen zaak", stelt de woordvoerder van de stichting Jerry Afriyie. "Maar in openbare ruimten willen wij niet geconfronteerd worden met dat racistische stereotype beeld dat herinnert aan het slavernijverleden."

De stichting vroeg eerder het Openbaar Ministerie tevergeefs de zaak in behandeling te nemen. Daarom stapte de organisatie naar de rechter. De zaak diende woensdag achter gesloten deuren. Ook documentairemaakster Sunny Bergman heeft zich bij het initiatief aangesloten.

De woordvoerder van Nederland Wordt Beter noemt als grote bedrijven die Zwarte Piet nog veelvuldig opvoeren onder meer de Albert Heijn en de Xenos. Ook het Sinterklaasjournaal zou via de beoogde procedure moeten worden gedwongen het beeld van Zwarte Piet aan te passen.

Vermoorden

"Er zijn heel veel Nederlandse bedrijven en organisaties die al gehoor hebben gegeven aan onze oproep", aldus Afriyie. "RTL heeft besloten alleen nog maar roetveegpieten te gebruiken en ook de Bijenkorf heeft de karikaturale Piet in de ban gedaan. Ook veel scholen hebben uit eigen initiatief besloten de viering aan te passen."

Afriyie bestrijdt met klem dat de stichting met deze actie het Sinterklaasfeest wil "vermoorden", zoals VVD-fractieleider Halbe Zijlstra stelde nadat RTL de aanpassingen bekend maakte.

Minderwaardig

"Wij willen slechts een Sinterklaasviering waar iedereen plezier aan beleeft. Wij willen een Sinterklaasfeest waar niet een groot deel van de bevolking zich minderwaardig van gaat voelen."

Het is niet duidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet in de zaak. Onderzoek in civiele procedures kan soms maanden in beslag nemen. De stichting heeft ervoor gepleit dat de rechtbank meerdere experts en historici gaat horen over Zwarte Piet en de ontwikkeling van het personage.

Lees meer over:

Historische intochten Sinterklaas

Historische intochten Sinterklaas
Een overzicht van de intochten van Sinterklaas en zijn Pieten in vroeger jaren:

NUwerk

Tip de redactie