Mensenrechtenactivist Jerry Afriyie heeft maandag aangifte van mishandeling gedaan tegen meerdere politie-agenten, dat bevestigt zijn advocaat Michiel Pestman tegenover NU.nl. Afriyie maakte deel uit van een anti-Zwarte Pieten demonstratie.

Pestman zegt tevens dat er namens Afriyie een klacht is ingediend bij de ombudsman in Rotterdam. Zelf werd Pestman ook aangehouden tijdens het protest.

Afriyie werd aangehouden op de dag van de nationale intocht van Sinterklaas in de havenstad. De aangifte gaat om het moment dat hij door agenten uit een bus werd getrokken. Daarbij zou hij in zijn gezicht zijn gestompt en met knuppels zijn geslagen. Afriyie noemt het gebruikte geweld "volstrekt disproportioneel".

"De politie pikte Afriyie er zo tussenuit omdat hij een bekend gezicht is", aldus Pestman. "Hij deed helemaal niets en hield juist afstand. Hij werd met geweld naar de groep getrokken die later werden aangehouden. Afriyie wilde niet bij deze groep horen. Hij is de enige die voor de rechter moet verschijnen om zich te verantwoorden en dat is alleen omdat hij het gezicht van de anti-Zwarte Pieten-beweging is."

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Inzet

In totaal werden 180 demonstranten aangehouden in het centrum van Rotterdam. Dat gebeurde op basis van een noodbevel. Bij de politie was informatie binnengekomen dat de actievoerders mogelijk hun protest zouden verplaatsen van Maassluis naar Rotterdam.

Veel agenten uit Rotterdam waren ingezet voor de beveiliging van de intocht in Maassluis. Daardoor kon niet gelijktijdig in Maassluis en in Rotterdam of een andere gemeente in de regio Rotterdam-Rijnmond een demonstratie worden gefaciliteerd.

Amnesty

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International waren de meeste van de tweehonderd arrestaties die werden verricht tijdens de intocht van Sinterklaas onrechtmatig. Daarnaast wil Amnesty dat er onderzoek wordt verricht tegen het geweld dat de politie gebruikte tegen een van de demonstranten.

Ook volgens Amnesty zou een agent een activist een vuiststoot hebben gegeven, zonder dat daar een directe aanleiding voor was.