De gemeente Rotterdam stelde bij de intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag een "disproportioneel" demonstratieverbod in. Ook het optreden van de politie tegen de anti-Zwarte Piet-demonstranten was overdreven.

Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie maandag in een gepeperde brief aan de gemeente en de top van de politie-eenheid Rotterdam.

Volgens Amnesty International waren de meeste van de tweehonderd arrestaties die werden verricht tijdens de intocht van Sinterklaas onrechtmatig. Daarnaast wil Amnesty dat er onderzoek wordt verricht tegen het geweld dat de politie gebruikte tegen een van de demonstranten.

Een agent zou een activist een vuiststoot hebben gegeven, zonder dat daar een directe aanleiding voor was.

Volgens de politie is het noodbevel en het verbod tot demonstratie direct bij aankomst medegedeeld aan de demonstranten. Tevens is een aanbod om naar Maassluis te reizen afgewezen. Hierop besloot de groep richting het centrum te gaan. Met het oog op de veiligheid van de kinderen, het publiek en de demonstranten zelf is vervolgens besloten hen aan te houden.

Ingrijpende maatregel

De mensenrechtenclub noemt het op voorhand opleggen van een algeheel demonstratieverbod, zoals Rotterdam dat deed, een "zeer ingrijpende maatregel" die alleen in uitzonderlijke situaties mag worden toegepast. De intocht van Sinterklaas valt daar wat betreft Amnesty niet onder.

Het besluit van Rotterdam tot een demonstratieverbod is derhalve een inbreuk op de demonstratievrijheid van de Zwarte Piet-activisten. De gemeente heeft volgens Amnesty te weinig onderzoek gedaan naar de vraag of de demonstranten echt geweld wilden gebruiken tijdens hun protest.

Aanhoudingen bij protest tegen Zwarte Piet in Rotterdam
Aanhoudingen bij protest tegen Zwarte Piet in Rotterdam

Videobeelden

Zelfs als er sprake is van overtreding van een demonstratieverbod, dan nog mag de politie niet meteen vreedzame demonstranten aanhouden, bepleit Amnesty. De mensenrechtenorganisatie baseert zich op videobeelden van de aanhoudingen.

De VN uitte in 2015 in een kritisch rapport over Zwarte Piet ook al zorgen over het feit dat mensen die geweldloos protesteren tegen het kwetsende karakter van het personage in Nederland gehinderd worden. Zij krijgen volgens de Verenigde Naties van de autoriteiten geen toestemming om op een gepast tijdstip en betekenisvolle plek te demonstreren.

Bovendien, stelt de VN, worden de demonstranten door de politie niet voldoende beschermd tegen geweld en intimidatie.

ME-busjes

Bij de intocht van Sinterklaas in Maassluis waren zaterdag honderden politiemensen in uniform en in burger aanwezig. Ook stonden er tientallen ME-busjes klaar.

De gemeente had een noodverordening afgekondigd en Maassluis als 'risicogebied’ betiteld. Op deze manier kon de politie volgens de gemeente sneller en adequater reageren als dat nodig zou zijn.