Sinterklaas is zaterdagmiddag rond 12.30 uur aangekomen in Maassluis. Hij werd verwelkomd door duizenden bezoekers. De politie heeft een voorbijgaande man en demonstranten tegen het uiterlijk van Zwarte Piet aangehouden. 

De Sint trok na zijn aankomst door het historische centrum van Maassluis. Veel kinderen begaven zich langs de route om de Sint te verwelkomen. 

Honderden politiemensen in uniform en in burger, tientallen ME-busjes, een politiehelikopter en nog eens honderden vrijwilligers waren in Maassluis aanwezig om de aankomst van de Sint en zijn Pieten in goede banen te leiden.

In Maassluis waren naar schatting zo'n 20.000 mensen aanwezig. Dat is zo'n 5000 minder dan waar de organisatie op had gerekend. Burgemeester Edo Haan is niettemin blij: "De intocht is helemaal goed verlopen", stelde hij vast.

Sinterklaas komt aan in Maassluis
Sinterklaas komt aan in Maassluis

Demonstraties en aanhoudingen

In de gemeente is tot zondagochtend vroeg een noodverordening van kracht wegens verwachte protesten. Maassluis is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie kan - als dat nodig is - bezoekers preventief fouilleren.

Een persoon is in Maassluis aangehouden. Volgens de politie droeg hij onder andere een kapmes bij zich. Later liet de politie echter weten dat de man met een tas vol gereedschap op weg was naar een vriend en niet naar de intocht van Sinterklaas wilde. 

Rond het middaguur hadden ook de eerste demonstranten zich verzameld langs de route. De Nederlandse Volksunie (NVU) is de enige groep die toestemming heeft gekregen om te demonstreren. Zij waren met ongeveer dertig personen aanwezig om zich uit te spreken voor het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet. De demonstratie daar is volgens de politie rustig verlopen. 

Ook op andere plekken in Maassluis was er sprake van een goed en rustig verloop van de intocht. 

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet

Tegenstanders van Zwarte Piet hadden ook aangekondigd te komen demonstreren, maar hebben hiervoor geen officiële aanvraag gedaan. De bus waarmee zij naar Maassluis kwamen, werd voor het bereiken van de stad al door de politie tegengehouden. 

"We zijn al bijna direct na vertrek gevolgd door motoragenten. In Rotterdam zijn we gestopt en moesten de bussen uit. We mogen niet naar Maassluis. We zijn hier absoluut niet blij mee", zegt een woordvoerder van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. 

In Rotterdam zijn de tientallen demonstranten vervolgens opgepakt door de politie wegens het negeren van een demonstratieverbod. De aanhouding houdt volgens de politie verband met het weigeren van het aanbod aan de groep om onder begeleiding naar Maassluis te reizen. De groep ging hier niet op in en werd vervolgens aangehouden, omdat demonstreren in Rotterdam zaterdag niet is toegestaan. 

De arrestanten zijn naar het bureau gebracht. Daar wordt per individu bekeken of er iets ten laste wordt gelegd.

'Nieuwe Sint'

Ook de 'nieuwe' Sinterklaas - met donkere huidskleur - is tegengehouden door de politie bij zijn aankomst in Maassluis. Hij mag zich niet vertonen in het gebied waar de aankomst van Sinterklaas wordt gevierd.

Volgens de politie mag hij er volgens de regels niet bij zijn. ''Het gebied rond de haven waar Sint aankomt geldt als evenemententerrein waar alleen kinderen met hun begeleiders welkom zijn.''

Patrick Mathurin, die zichzelf heeft uitgeroepen tot nieuwe Sint, kwam naar Maassluis met een bos rode en witte rozen. ''Ik kom voor een feest met liefde en vriendschap, waar iedereen blij van wordt. We komen er samen wel uit'', zei hij voordat hij werd tegengehouden.

Na afloop heeft de 'Nieuwe Sint', Sinterklaas opgewacht om met hem in gesprek te gaan.

'Nieuwe Sint' ontmoet Sinterklaas
'Nieuwe Sint' ontmoet Sinterklaas