Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis geldt vanaf zaterdagmorgen 3.00 uur tot zondag 3.00 uur een noodverordening. Dat betekent dat groepen mensen die de openbare orde willen verstoren makkelijker kunnen worden verwijderd, teruggestuurd of opgepakt.

Dat besluit is vrijdagmiddag genomen na een overleg tussen politie, burgemeester en het Openbaar Ministerie. 

De stad is ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied waardoor de politie bezoekers in Maassluis preventief kan fouilleren. De gemeente benadrukt dat niet iedereen preventief wordt gefouilleerd.

Eerder werd al bekend dat alle bezoekers, ook kinderen, door poortjes moeten als ze het gebied in willen waar de evenementen plaatsvinden.

Minister-president Rutte deed vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie een oproep om tijdens de intocht "even weer normaal" te doen. "Het is toch raar dat bij een leuk kinderfeest in Maassluis zoveel agenten moeten zijn. En poortjes, en toestanden? Kom op, dat is niet normaal."

Eerder op vrijdag noemde minister en vicepremier Lodewijk Asscher (Integratie) het al 'ziek' dat voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet het kinderfeest willen verstoren.Volgens Asscher is het "bizar" en "een schande" dat de intocht van Sinterklaas van zaterdag zulke zware veiligheidsmaatregelen vergt.

Voorbereidingen intocht Sinterklaas Maassluis

De laatste voorbereidingen aan het Sinterklaashuis worden getroffen. © ANP
De landelijke intocht vindt dit jaar plaats in Maassluis. © ANP
Edo Haan, de burgemeester van Maassluis, zegt vertrouwen te hebben in de organisatie van het evenement en benadrukte dat het feest vooral moet draaien om de kinderen. © ANP
Tijdens de intocht in Maassluis zijn er verschillende soort pieten te zien. De traditionele Zwarte Pieten zijn aanwezig, maar er zullen ook zogeheten Roetveegpieten zijn. © ANP
Ter voorbereiding op de intocht van Sinterklaas zijn in de binnenstad van Maassluis hekken geplaatst. © ANP
Ook moeten alle bezoekers door poortjes als ze het gebied in willen waar de evenementen plaatsvinden. © ANP
Een toegangspoort aan de Noorddijk. © NU.nl/Wijnand Versteeg
Tijdens de intocht van Sinterklaas in Maassluis geldt een noodverordening, wat inhoudt dat politie de mensen die de openbare orde verstoren makkelijker kan verwijderen of oppakken. © ANP
In het Maassluis zijn naar schatting zo'n 25.000 bezoekers aanwezig. © NU.nl/Wijnand Versteeg
Er is ook politie te paard aanwezig. © NU.nl/Wijnand Versteeg
Mensen staan te wachten aan de kade. © NU.nl/Pablo Langhorst
Minister-president Rutte deed vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie een oproep om tijdens de intocht "even weer normaal" te doen. © ANP
Naast verschillende pieten zijn er ook meerdere boten. De pakjesboot van Sinterklaas krijgt bij de intocht in Maassluis gezelschap van historische vaartuigen in een scheepsparade. © ANP

Aanhoudingen

In aanloop naar de landelijke intocht zijn er vrijdag ook al twee aanhoudingen verricht. In Utrecht is een 26-jarige man aangehouden voor opruiing. In Amsterdam werd een 57-jarige man aangehouden voor opruiing en bedreiging. Beiden zitten vast voor onderzoek, liet de politie weten.

Volgens een woordvoerster van de politie Rotterdam-Rijnmond hebben de twee in hun berichten aangezet tot geweld tegen personen of groepen. Het gaat om een voor- en een tegenstander van de figuur Zwarte Piet.

Voorafgaand aan de intocht monitort de politie verschillende informatiestromen waaronder die op sociale media. ''In het geval van opruiende of bedreigende berichten, starten we gelijk een nader onderzoek. Zo ook in deze twee gevallen", aldus de politie.

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet