Bij de start van een nieuwe reeks van het Sinterklaasjournaal waren woensdag zowel de traditionele Zwarte Piet te zien, als een zogeheten Witte Piet. 

Een woordvoerder van de NTR zegt in een reactie aan NU.nl dat veranderingen verder geleidelijk te zien zullen zijn in het programma.

Het Sinterklaasjournaal  speelt een belangrijke rol in de discussie rond Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest in Nederland wordt veelal gebaseerd op de vorm zoals deze in het ​programma wordt gepresenteerd.

De NTR geeft normaliter vooraf weinig prijs over de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal of over eventuele veranderingen van het uiterlijk van Zwarte Piet.

Voorafgaand aan de start van het programma gingen diverse geruchten dat naast Zwarte Piet ook pieten met andere kleuren te zien zouden zijn.

Zwarte Piet

In het voorjaar stapten enkele prominente figuren rond het Sinterklaasjournaal uit de serie. Onder andere Dolores Leeuwin en Erik van Muiswinkel lieten weten zich niet te kunnen vinden in de manier waarop de NTR met het vraagstuk omgaat. Ook presentatrice Dieuwertje Blok liet zich eerder al kritisch uit over het uiterlijk van Zwarte Piet.

Eind oktober maakte RTL bekend enkel nog zogeheten Roetveegpieten te gebruiken en afscheid te nemen van de traditionele Zwarte Piet.

In hoeverre de NTR veranderingen in de komende serie gaat doorvoeren blijft de vraag. De omroep wil niet voorlopen op de discussie, maar reflecteren wat speelt in de maatschappij.