Zwarte Piet is bij de meeste intochten in dorpen en steden zwart of bruin. Alleen Amsterdam en Heemstede maken een uitzondering door de Sint niet te laten vergezellen door Zwarte Piet.

Dat blijkt uit een rondgang van de regionale omroepen en de NOS onder 223 intochtcomités in het land. Veel comités passen de pieten wel iets aan en gebruiken geen kroeshaar, rode lippen of oorbellen meer.

De hoofdstad heeft bij de intocht gekozen voor zogeheten Schoorsteenpieten met een aantal donkere vegen in het gezicht. Amsterdam sluit hiermee aan bij het besluit van RTL. De omroep heeft de traditionele pieten ook vervangen door de Schoorsteenpiet.

Elf van de ondervraagde comités zeggen dat er Roetveegpieten of Gekleurde Pieten bij de intocht aanwezig zijn. In 26 plaatsen wordt nog nagedacht over het uiterlijk van Zwarte Piet. Vaak wordt daar het uiterlijk van de pieten uit Sinterklaasjournaal gevolgd.

Eerste uitzending

Woensdag is de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal, maar het is nog niet bekend hoe de pieten er uitzien. De Volkskrant stelde vorige week wel dat er mogelijk ook pieten in verschillende kleuren te zien zullen zijn in het programma. 

Uit een rondgang van diezelfde krant bleek vorige week juist dat steeds meer grote Nederlandse gemeenten overstappen of een overstap overwegen op de zogeheten Roetveegpiet. In navolging van Amsterdam, Den Haag en Utrecht zouden ook Rotterdam en Leiden kiezen voor een piet met vegen op zijn gezicht. Uit het onderzoek van de NOS blijkt nu dat er dus ook veel dorpen en steden zijn waar geen veranderingen plaastvinden. 

Kinderombudsvrouw

In september riep Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer volwassenen op het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen, zodat Sinterklaas voor iedereen een kinderfeest is.

In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet
In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet