Burgemeester Edo Haan van Maassluis zegt ''ontspannen'' aan te kijken tegen de discussie over Zwarte Piet. ''We leven in Nederland gelukkig in een democratie en dat betekent dat ik gastheer ben van Sinterklaas, maar ik ben ook gastheer van het debat'', zegt hij in een interview dat donderdag verschijnt met het programma van de intocht.

''Dat betekent dat demonstreren mag. Ze mogen het kinderfeest niet verstoren, dat spreekt voor zich",' zegt Haan.

Zowel de tegenstanders van Zwarte Piet, verenigd in het collectief Kick Out Zwarte Piet (KOZP), als voorstanders van het hulpje van Sinterklaas, op initiatief van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), hebben aangekondigd te komen demonstreren.

Eenmaal aan land trekt Sinterklaas met pieten door de stad. Onderweg zijn er op drie podia diverse optredens op het hoofdpodium op de Markt. Daar eindigt de route van de sint rond 13.00 uur.

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Tentoonstelling

Verder is er van 6 november tot 5 december een tentoonstelling te zien in een pop-upmuseum aan de Nieuwstraat, getiteld Wie komt er alle jaren?. De expositie vertelt over de geschiedenis van de sinterklaasvieringen in Nederland. Zo komt onder meer naar voren dat de sinterklaasvieringen in de afgelopen eeuwen geregeld leidden tot maatschappelijke discussie.

De pakjesboot van Sinterklaas krijgt bij de intocht in Maassluis ook gezelschap van historische vaartuigen in een scheepsparade. Naast de laatste zeewaardige stoomsleepboot van Nederland, de honderd jaar oude Furie, varen nog twaalf bijzondere schepen mee als Sinterklaas en zijn gevolg rond het middaguur arriveren in de de haven van de Zuid-Hollandse stad.