Ruim een derde (35 procent) van de scholen past het uiterlijk van Zwarte Piet bij de komende sinterklaasviering aan.

Dat concludeert de Algemene Onderwijs Bond (AOb) na een enquête onder vierduizend leden. In totaal 65 procent van de ondervraagden zegt de pieten niet aan te passen.

Vooral Rooms-Katholieke scholen blijven volgens de enquête vasthouden aan Zwarte Piet. 74 procent van de AOb-leden die op deze scholen werken, zegt niets te veranderen.

Een derde laat weten dat er niets verandert omdat de discussie niet speelt op die school.

Zwarte vegen

Scholen die het uiterlijk van Piet wel veranderen of al hebben veranderd, doen dat vooral door zwarte vegen aan te brengen (24 procent) of een mix te maken van kleuren (23 procent).

Ook de type school speelt een rol. Op 70 procent van de 'witte scholen' wil men geen verandering aanbrengen. Bij de 'zwarte scholen' is dit percentage 40 procent.

Regionale verschillen

Verder zijn er volgens de AOb grote regionale verschillen. In de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland is het sinterklaasfeest al aangepast of gebeurt dat dit jaar, volgens ongeveer de helft van de leraren uit die provincies. Van de leraren uit Friesland, Drenthe en Zeeland laat 90 procent weten dat er geen verandering komt.

Uiterlijk Zwarte Piet

"Bovendien blijkt dat hoe kleiner de vestigingsplaats is, hoe minder er iets verandert", aldus de AOb.

Vorig jaar paste één op de zeven middelbare scholen die Sinterklaas vierden, het uiterlijk van Zwarte Piet aan, zo bleek uit een rondvraag van NU.nl en Scholieren.com onder 145 Nederlandse scholen.

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Animatie: in60seconds.nl