Winkeliers in Nederland willen duidelijkheid en houvast over Zwarte Piet. Zij vinden dat ze onterecht deel uitmaken van de discussie over het uiterlijk van Piet. 

Detailhandel Nederland is een van de partijen die meedoen aan het rondetafeloverleg van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel is om te komen tot een "toekomstbestendige invulling van het sinterklaasfeest".

''Het is echt te betreuren dat er verdeeldheid is ontstaan over de invulling van het feest. Voor winkeliers is sinterklaas één van de belangrijkste periodes uit het jaar en dan zou je het liefst iedereen tevreden houden. We gaan ervan uit dat de rondetafel daaraan bijdraagt'', zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland, woensdag.

''Winkeliers hebben begrip voor de worsteling maar hebben tegelijkertijd behoefte aan een werkbare oplossing. De negatieve discussie rond de beeltenis van Zwarte Piet leidt af van het kinderfeest dat sinterklaas moet zijn.''

Eerder maakte supermarktketen Jumbo bekend witte Pietfiguren op zijn snoepgoed af te beelden. De Bijenkorf kiest dit jaar voor een gouden Piet.

In 60 seconden: De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Animatie door in60seconds