Een speciale commissie van de Verenigde Naties tegen rassendiscriminatie heeft woensdag kritiek geuit op de figuur van Zwarte Piet.

Dat schrijft NRC Handelsblad.

Nederland moest woensdag in Genève voor de commissie verschijnen. Alle landen die het VN-verdrag tegen rassendiscriminatie tekenden, worden eens in de vier jaar gehoord door de commissie. 

Namens Nederland beantwoordde Afke van Rijn, directeur samenleving en integratie op het ministerie van Sociale Zaken, vragen over het Nederlandse asielbeleid en etnische profilering door de politie. 

Volgens NRC hadden de commissieleden vooral kritiek op Zwarte Piet, die werd omschreven als een "overjarig" figuur waar "Nederland snel mee moet afrekenen". Een Colombiaanse VN-gezant stelde dat "het schenden van mensenrechten niet kan worden gerechtvaardigd met een beroep op culturele traditie."

Een Belgisch comitélid stelde dat het sinterklaasfeest een onschuldige jeugdtraditie is en niets met kolonialisme en slavernij te maken heeft. In Met het oog op morgen beklemtoonde hij woensdagavond dat de commissie nog geen officieel standpunt heeft bepaald over het omstreden dossier.

Dialoog

Van Rijn zei daarop tegen de commissie dat Minister Asscher van Sociale Zaken een dialoogtafel in het leven heeft geroepen, waar de figuur van Zwarte Piet door verschillende organisaties wordt besproken.

"We hebben hierin alleen een faciliterende rol", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NU.nl. "Het is geen belofte om de figuur van Zwarte Piet aan te passen. We bepalen als overheid niet hoe een volksfeest moet worden gevierd."

Sinterklaasjournaal

Aan het overleg namen eerder onder meer de grote gemeenten en omroep NTR deel. Deze besloot er vorig jaar toe in het jaarlijkse Sinterklaasjournaal Pieten met verschillende kleuren te laten zien. 

Van Rijn benadrukte woensdag ook tegenover de commissie dat een verbod op Zwarte Piet juridisch niet mogelijk is.  Volgende week vrijdag komt de VN met aanbevelingen voor Nederland op het gebied van rassendiscriminatie. De aanbevelingen hoeven niet over te worden genomen, maar in veel gevallen gebeurt dit wel.