Sinterklaas kwam zaterdag vanuit Spanje aan in Gouda, maar de goedheilig man deed daarna nog tientallen plaatsen in het hele land aan. 

Een rondgang langs de regionale omroepen leert dat dat vrijwel overal zonder problemen gebeurde, en dat de pieten veelal ouderwets zwart waren. Hier en daar waren wel wat kleine aanpassingen zoals het weglaten van oorringen en fel rood geverfde lippen.

In verschillende Groningse plaatsen is de intocht goed verlopen. Van protesten, zoals bij de landelijke intocht, was geen sprake. Intochten in Groningen, Winschoten en Stadskanaal waren goed bezocht.

Duizenden kinderen zagen in Leeuwarden hoe Sint arriveerde met zwarte zwarte pieten. De organisatie wilde met het oog op de traditie geen andere kleuren. In Overijssel is Sinterklaas overal binnengehaald zonder wanklank.

De goedheilig man werd veelal begeleid door ouderwetse zwarte pieten. En in Almere had Sinterklaas behalve zwarte pieten ook enkele blanke pieten, met roetvegen, bij zich. In Lelystad wilde de organisatie regenboogpieten laten meelopen maar daar zouden ondernemers een stokje voor hebben gestoken.

Ook in Eindhoven waren er geen aanpassingen aan het uiterlijk van Piet. Vanuit de provincie Brabant waren er geen wanklanken. Zwarte Piet was ook zwart gebleven tijdens de intochten in Zeeland. En in Maastricht verliep de intocht ook al zonder problemen. Van discussie over de kleur van de pieten was er weinig te merken.

Waarom alle ogen gericht zijn op het Sinterklaasjournaal

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet

In beeld: Historische intochten van Sinterklaas