In het Sinterklaasjournaal op NPO 3 waren donderdagavond naast Zwarte en donkerbruine pieten voor het eerst ook een paar witte pieten te zien. 

Ze waren niet op de stoomboot maar aan wal, als hulppiet. Sinterklaas is met maar één piet aan boord op weg naar Nederland.

Daarom mogen kinderen en volwassenen zich vanaf donderdag melden als hulppiet. Ze kunnen dan les krijgen van de grijze Opa Piet.

Nadat een witte leerlingpiet door de schoorsteen ging, zaten er wat roetvegen op zijn gezicht en vroeg hij: "Ben ik al helemaal zwart?"

Daarop antwoordde opa: "Nee. Maar het belangrijkste is dat jij door de schoorsteen kunt. De kleur van de Piet, dat is maar bijzaak."

Regenboog

Dinsdag keken 880.000 mensen naar de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal. Veel kijkers waren nieuwsgierig welke kleur de pieten zouden hebben: traditioneel zwart, donkerbruin of misschien wel alle kleuren van de regenboog. In de eerste afleveringen waren alle pieten 'gewoon' donkerbruin.

In de aankondiging van het eerste Sinterklaasjournaal werd verteld dat er nog veel werk aan de winkel was, omdat het schip af voer op een regenboog. Dat zou kunnen betekenen dat de Pieten van kleur verschieten. 

De Raad van State liet woensdag in een uitspraak in het midden of een intocht met 'zwarte Zwarte Pieten' discriminerend of stigmatiserend is.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet | Waarom alle ogen gericht zijn op het Sinterklaasjournaal