De populaire designerdrug 3-MMC is sinds donderdag verboden in Nederland. Er wordt daarnaast gewerkt aan een breed verbod op andere designerdrugs, zodat ook opvolgers van 3-MMC niet legaal verhandeld kunnen worden. Wat zijn dit voor drugs? En waarom wil het kabinet ze verbieden?

Wat is 3-MMC?

  • 3-MMC is meestal te koop als wit poeder. Je kunt het slikken, snuiven of spuiten.
  • De werking lijkt een beetje op verboden harddrugs als cocaïne en xtc.
  • Een bijnaam voor 3-MMC is 'poes'.

Er komen regelmatig nieuwe drugs op de markt die ongeveer hetzelfde werken als bestaande (illegale) drugs. Deze nieuwe drugs zijn alleen nog niet verboden. Je mag de middelen dus gewoon kopen. In elk geval totdat het kabinet ze verbiedt.

Designerdrugs heten zo omdat ze speciaal zijn ontworpen (designed in het Engels). Ze worden gemaakt in een laboratorium. Makers kunnen de drugs op een manier ontwerpen dat ze bijvoorbeeld lijken op het illegale middel speed, maar toch nét iets anders zijn en dus niet verboden zijn. Zo omzeilen producenten de wet.

Daarbij hebben verkopers van designerdrugs nog een 'trucje' bedacht. Ze verkopen de middelen namelijk als materiaal voor onderzoek. En dus niet als drugs.

Ook bevatten verpakkingen vaak een label als 'Niet voor menselijke consumptie'. Op deze manier is ook de verkoop legaal. Ook al weten verkopers heus wel waarvoor mensen het spul gebruiken. De drugs zijn makkelijk via het internet te bestellen.

3-MMC verboden, zo werkt de designerdrugmarkt
112
3-MMC verboden, zo werkt de designerdrugmarkt

Kabinet zet 3-MMC op lijst II van de Opiumwet

3-MMC staat sinds vandaag op lijst II van de Opiumwet. Dat is een lijst waar verboden drugs op staan, zoals cocaïne, GHB, heroïne en xtc.

Het kabinet verbiedt 3-MMC omdat ze het middel te gevaarlijk vindt. Uit onderzoek bleek dat het aantal medische incidenten na gebruik van de drug toeneemt.

Gebruikers kregen bijvoorbeeld hartproblemen, een verhoogde bloeddruk of een verhoogde lichaamstemperatuur. Ze werden ook rusteloos. Mensen kunnen verslaafd raken aan de stof.

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis kondigde het verbod in mei aan. Hij zei toen: "3-MMC wordt steeds populairder, met name onder jongeren. Vanuit verschillende delen van het land ontvangen we zorgwekkende signalen over dit middel." Ook zei hij dat het kabinet met het verbod "een signaal wil afgeven".

3-MMC is nog nooit uitgebreid onderzocht. Over de risico's op lange termijn is bijvoorbeeld weinig bekend. Daardoor zijn gebruikers "hun eigen proefkonijn", zegt verslavingskliniek Jellinek.

De voorganger van 3-MMC is de inmiddels verboden drug 4-MMC. Het middel werd ook wel verkocht als plantenvoeding of badzout.

De voorganger van 3-MMC is de inmiddels verboden drug 4-MMC. Het middel werd ook wel verkocht als plantenvoeding of badzout.
De voorganger van 3-MMC is de inmiddels verboden drug 4-MMC. Het middel werd ook wel verkocht als plantenvoeding of badzout.
Foto: Getty Images

Probleem nog niet opgelost

Het verbod van 3-MMC doet designerdrugs niet verdwijnen. Er zijn voorlopig nog genoeg andere varianten op de markt. Bovendien kunnen makers de samenstelling van 3-MMC weer een klein beetje veranderen. Hierdoor ontstaat weer een nieuwe drug, die niet verboden is - ook al lijkt het middel op zijn voorganger.

"Op die manier blijven we achter de feiten aanlopen", zei een woordvoerder van Blokhuis eerder. Het Trimbos-instituut, dat drugsgebruik onderzoekt, zei dat het verbod op 3-MMC het kat-en-muisspel tussen drugsmakers en de overheid niet gaat stoppen.

De overheid wil daarom in één keer alle grondstoffen verbieden waarmee deze drugs gemaakt kunnen worden. Dan zouden nieuwe varianten op 3-MMC al meteen verboden zijn.

Het is aan het nieuwe kabinet om met deze nieuwe wet aan de slag te gaan. Tot die tijd moeten nieuwe designerdrugs stuk voor stuk op de verboden lijst worden gezet.