Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslagen in Jakarta

De Indonesische hoofdstad Jakarta is donderdagochtend (lokale tijd) opgeschrikt door aanslagen rondom een winkelgebied. Dit is wat we tot nu toe weten.

Bij de aanslag kwamen acht mensen om het leven.

Het gaat om twee passanten een medewerker van een bank en vijf terroristen. Onder de doden zijn een Canadees en een Indonesisch staatsburger. Een Nederlandse medewerker van de Verenigde Naties raakte zwaargewond. Hij is aan zijn verwondingen geopereerd en inmiddels buiten levensgevaar. 

De aanslag is het werk van Islamitische Staat. 

De terreurbeweging eiste de aanslag op. Zeker vier verdachten zijn opgepakt. Vrijdag verklaarde de politie in Jakarta dat twee vam de vijf terroristen bij de politie bekende extremisten zijn die eerder zijn veroordeeld voor terreuractiviteiten. Een van de twee is in 2010 tot zeven jaar cel veroordeeld voor misdrijven die met terrorisme te maken hadden. Hij werd voortijdig vrijgelaten. 

In het winkelcentrum deden zich tijdens de aanslag meedere explosies voor. 

Onder meer nabij een filiaal van de Starbucks en bij een politiebureau. De terroristen openden ook het vuur op passanten. 

De aanslag in Jakarta kwam voor de Indonesische veiligheidsdiensten niet als een verrassing.

Afgelopen maand waarschuwden autoriteiten al voor terreurdreiging. De regering had daarom duizenden extra beveiligingsbeamten ingezet om kerken, vliegvelden en openbare ruimten in heel Indonesië in de gaten te houden.

Ook werden meerdere mensen aangehouden naar aanleiding van een mogelijk plot van islamitische militanten die regeringsfunctionarissen om het leven zouden willen brengen.

De terroristen hadden meer doelwitten voor ogen.

De vijf IS-terroristen die donderdag aanslagen pleegden in Jakarta en omkwamen, wilden nog meer aanslagen uitvoeren in andere Indonesische steden. Ze hadden politiebureaus, overheidsgebouwen en buitenlanders op het oog als mogelijk doelwit. Dat heeft de Indonesische politie zaterdag gemeld.

Veiligheidsdiensten hebben nog eens twaalf mensen gearresteerd die bij de aanslagen in Jakarta betrokken waren. Het gaat om mensen uit West- en Midden-Java en Oost-Kalimantan. Een van hen had een aanzienlijke som geld overgemaakt gekregen door Islamitische Staat.

Lees meer over:
Tip de redactie