De Mexicaanse drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzman is op zaterdag 11 juli ontsnapt uit de zwaarbewaakte gevangenis in Almoloya de Juárez, Mexico. Guzmán is de leider van het grootste drugskartel van Mexico. Dit weten we nu over de ontsnapping.

Guzmán is ontsnapt via een geraffineerd tunnelsysteem.

Nadat Guzmán twee uur lang niet op het beeld van de camera in zijn cel verscheen, voerden beveiligers  een controle uit en troffen een tunnelingang aan in de doucheruimte van Guzmáns cel. Dat gedeelte is wegens privacyomstandigheden niet zichtbaar op camera’s.

De tunnel ligt op tien meter diepte en leidt naar een bouwplaats van een huis 1,5 kilometer verderop. Guzmán heeft een ladder gebruikt om naar de tunnel af te dalen. De doorgang is voorzien van een luchtventilatiesysteem, lampen en moderne bouwmaterialen.

Video: Ontsnapping Mexicaanse drugsbaron 'El Chapo'

Motor

Ook troffen de autoriteiten een motor in de tunnel, die vermoedelijk bedoeld was om bouwmaterialen en mogelijk ook de drugsbaas zelf te vervoeren.

Justitie heeft een video vrijgegeven van de ontsnapping. Te zien is hoe Guzmán heen en weer loopt in zijn cel en verdwijnt in zijn doucheruimte.

De Mexicaanse autoriteiten houden een klopjacht naar de drugsbaas.

Direct na de ontdekking van de tunnel werd een grootschalige zoektocht naar Guzmán georganiseerd. Helikopters doorzochten het gebied en er werden wegblokkades opgetrokken.

De Mexicaanse regering heeft een beloning van zestig miljoen Mexicaanse peso (bijna 3,5 miljoen euro) uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van Guzmán. De Amerikaanse overheid heeft een beloning van 5 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) uitgeloofd.

Mogelijk bevindt Guzmán zich in Costa Rica. Zijn zoon plaatste een foto op Twitter waarop duidelijk zijn vader zichtbaar is. De locatietag stond aan bij het bericht. De autoriteiten onderzoeken de foto.

Volgens de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken Miguel Ángel Osorio Chong staat het vast dat Guzmán hulp heeft gehad van gevangenismedewerkers. Er lopen in totaal zeven aanklachten tegen personen die ervan worden verdacht de drugsbaas te hebben geholpen met de uitbraak.

Onder de aangeklaagden bevinden zich twee medewerkers van de Mexicaanse inlichtingendienst en twee bewakers van de gevangenis waar de drugsbaas ontsnapte, bleek maandag. De directeur van de El Altiplano-gevangenis is inmiddels ontslagen en tientallen medewerkers zijn ondervraagd. 

Guzmán staat aan het roer van het machtigste drugskartel van Mexico.

De drugsbaas is de oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel. De misdaadorganisatie is in 1980 opgericht en geldt sinds 1990 als het machtigste drugskartel in Mexico. Het kartel houdt zich voornamelijk bezig met de smokkel van cocaïne, heroïne, methamfetamine en marihuana naar de Verenigde Staten.

In 2011 schatte het Amerikaanse zakenblad Forbes het vermogen van Guzmán op ongeveer een miljard dollar. De Verenigde Staten hebben twee weken voor de ontsnapping gevraagd om de uitlevering van Guzmán.

Sinaloa controleert een groot deel van de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Via een geraffineerd tunnelsysteem onder de grens wist het kartel grote hoeveelheden drugs naar de VS te smokkelen. Sinds 2006 heeft de Amerikaanse douane meer dan tachtig tunnels gevonden onder de grens. De meesten daarvan zijn gelinkt aan het Sinaloa-kartel.

Op 22 februari 2014 arresteerde een team van de Mexicaanse marine en de US Marshals de drugsbaron. De VS vroeg om uitlevering van de drugsbaas, maar dat wist Guzmáns advocaat tot nu toe te verhinderen. De strafzaak tegen Guzmán loopt nog. Hij wordt onder meer verdacht van drugssmokkel, wapenbezit en lidmaatschap van een georganiseerde misdaadorganisatie.

Guzmán is voor de tweede keer uit de gevangenis ontsnapt.

De drugsbaron werd eerder in 1993 opgepakt en veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar voor moord en drugssmokkel. Vanuit de gevangenis bleef hij zijn imperium runnen. In 2001 wist hij de zwaarbewaakte gevangenis te ontsnappen.

Een omgekochte bewaker verstopte Guzmán in een kar met vuile was en reed hem naar buiten, waar de drugsbaas overstapte in de kofferbak van een auto. Er zouden 78 mensen betrokken zijn geweest bij zijn eerste ontsnapping. Ook de gevangenisdirecteur zou hebben geholpen, hij kreeg daarvoor een celstraf.

De Verenigde Staten waren op de hoogte van de ontsnappingsplannen.

De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA was in 2014 al op de hoogte van de ontsnappingsplannen van Guzmán.

Volgens de DEA zou de drugsbaas zijn ontsnapping al plannen sinds zijn arrestatie. De dienst had geen specifieke informatie over de mogelijke uitbraak. De Mexicaanse autoriteiten zouden ook zijn geïnformeerd over de plannen.