Wat we weten over de in Zaandam neergeschoten Lucas Boom

De bij de politie bekende Lucas Boom werd dinsdag 9 juni in Zaandam geliquideerd. Zijn naam wordt genoemd in verband met veel criminele zaken, maar tot een veroordeling in een heel grote zaak is het nooit gekomen. Wie was hij?

In een aantal zaken is Boom verdachte geweest. De meest serieuze was de mislukte poging om Satudarah-kopstuk Etous Belserang te liquideren. Zijn advocaat Gerald Roethof is kritisch over de rol van het Openbaar Ministerie.

De Amsterdammer werd in november 2013 aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de liquidatie, samen met Danny K. en Dick Vrij. Nog dezelfde maand kwam Boom weer op vrije voeten.

Volgens Roethof was Boom kwaad over zijn aanhouding. Hij vond het gevaarlijk dat hij in verband met de zaak werd gebracht terwijl er weinig bewijs was. Dit met het risico dat zijn naam in de pers verscheen, wat ook gebeurde. Hij maakte zich daar zorgen over.

Holleeder

Over Boom wordt ook gezegd dat hij een vertrouweling was van Willem Holleeder. Roethof zegt daarover alleen dat Boom ''als 'ras-Amsterdammer' met andere Amsterdammers omging'' en daarbij geen onderscheid maakte.

Maar volgens Holleeders zus Astrid ging hij bewust om met een "jonge crimineel" zoals Boom. "Holleeder had geld nodig om mensen 'te kunnen doen'', aldus Astrid in haar getuigenis. 

Boom is wel veroordeeld in een drugszaak in België, waarvoor ook de Nederlandse kickbokser Hesdy Gerges celstraf kreeg. Daarin liep nog een hoger beroep.

Kritiek op OM

Roethof laakt de manier waarop het OM met Boom is omgegaan toen hij werd aangehouden voor de liquidatiepoging van Belserang.

''Het heeft er voor mij alle schijn van dat in dit soort zaken, waarbij het reguliere onderzoek niets op lijkt te leveren, toch maar verdachten worden aanhouden, in de hoop dat mensen in de omgeving van deze 'verdachte' iets interessants zeggen'', aldus Roethof.

Telefoongesprekken van mensen uit de omgeving van de verdachte worden met dit doel volgens Roethof dan afgeluisterd. Dit alles in de hoop iets interessants te vinden waar het onderzoeksteam iets mee kan.

Volgens de advocaat worden in veel van dit soort zaken later 'verdachten' met veel geweld omgebracht. ''Ik zeg zeker niet dat wat er is gebeurd, uit die hoek van de eerdere verdenking komt. Ik meen wel dat er door het OM veel prudenter met dit soort zaken dient te worden omgegaan.''

Lees meer over:
Tip de redactie