Sinds mei dit jaar is Zuid-Korea in de ban van het MERS-virus. Er zijn 27 mensen overleden en meer dan 150 mensen besmet. Zo'n vierduizend mensen worden in quarantaine gehouden. Dit is wat we weten over het virus.

De verspreiding houdt vermoedelijk nog enkele weken aan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat de verspreiding in het land nog enkele weken aanhoudt. In Duitsland overleed een man aan het besmettelijke virus. Hij had het virus opgelopen tijdens een vakantie in Abu Dhabi.

Het MERS-virus werd in september 2012 ontdekt.

MERS is een vrij nieuw type coronavirus. In bijna alle gevallen is de infectie opgelopen in het Midden-Oosten. MERS staat dan ook voor 'Middle East Respiratory Syndrome'. 

Het vermoeden bestaat dat dromedarissen het virus overdragen aan mensen.

Omdat het ook bij dromedarissen is gevonden in het Midden-Oosten, bestaat het vermoeden dat het wordt overgedragen van dier op mens. Reizigers worden afgeraden rauwe dierlijke producten tot zich te nemen, zoals dromedarismelk. Echter, omdat het MERS-virus nog relatief nieuw is, is er verder weinig bekend over de manier waarop het virus zich verspreid. 

MERS in Zuid-Korea

Bron: WHO© NU.nl/Jerry Vermanen

Het virus is verwant aan SARS.

Het kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en nierfalen veroorzaken. De klachten zijn vaak zo ernstig dat patiënten in een ziekenhuis moeten worden behandeld. Voor gezonde en jonge mensen is de ziekte minder ernstig. Het longvirus SARS, dat ruim tien jaar geleden opdook in Azië eiste in een jaar tijd achthonderd levens. 

Het MERS-virus wordt zelden overgedragen van mens tot mens.

Voor zover bekend kunnen mensen het virus alleen van anderen krijgen door lichamelijk contact. Dat gebeurt vrijwel altijd in een ziekenhuis en leidt dan vaker tot een minder ernstig ziektebeeld. Omdat het een kwetsbaar virus is, is het afwasbaar met de benodigde schoonmaakmiddelen.

Er is geen specifieke behandeling beschikbaar tegen het MERS-virus.

Ook is er geen vaccin. In het ziekenhuis worden vooral de belangrijkste lichaamsfuncties ondersteund. Uiteindelijk sterft 30 procent van de besmette personen aan het virus. De kans op overleven wordt vooral beïnvloed door de aanvankelijke gezondheid van de zieke persoon.