Op verschillende locaties van de motorclub Bandidos in Limburg heeft de politie woensdagochtend invallen gedaan en mensen aangehouden.

Motorclub Bandidos zit pas ruim een jaar in Nederland.

De Bandidos Motorcycle Club werd in 1966 in Texas opgericht, achttien jaar later dan de Hells Angels, en telt bijna een halve eeuw later wereldwijd duizenden leden in circa 24 landen. Eind jaren tachtig kwam de club naar Europa. In 2011 was er sprake van dat de motorclub naar Nederland zouden komen, maar dat gebeurde uiteindelijk pas op 17 maart 2014 in Sittard.

Video: Harry Ramakers, president van de Limburgse afdeling wordt opgepakt

Nederland kent de Hells Angels, Satudarah, No Surrender en de Bandidos. Europa telt ongeveer negentig chapters van de Bandidos. De meeste afdelingen opereren in Duitsland. België telt er twee, in Antwerpen en Eupen.

Sindsdien zijn de Bandidos in ons land betrokken geweest bij een reeks incidenten.

Het huis van president Harry Ramakers in Nieuwstadt is twee keer doelwit geweest van een aanslag, evenals het huis van een Bandidoslid in Susteren. Ook is Ramaker samen met vier andere leden opgepakt voor het bezit van verboden wapens.

Ramakers, vorig jaar veroordeeld vanwege het bezit van verboden wapens en drugs, was eerst lid van de Nomads. Dat was een tak van de Hells Angels. De Nomads werden opgeheven na een onderlinge moordpartij in februari 2004, waarbij drie leden het leven lieten.

Gemeenten en justitie maakten zich al langer zorgen.

De invallen woensdagochtend volgen op een langlopend onderzoek naar leden van de club die onder meer zouden betrokken zijn bij activiteiten waarbij wapens, drugs en intimidatie een rol spelen. 

Verschillende Limburgse burgemeesters vroegen eerder al om extra hulp van de politie om de overlast van de motorclubs te beperken. Ze willen dat motorclubs als criminele organisatie verboden worden. Justitie, politie en gemeenten proberen de motorclubs zowel bestuurlijk als strafrechtelijk aan te pakken.

Van der Steur belooft een wetswijziging te onderzoeken.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) was maandag in Maastricht om te praten met de burgemeesters die geregeld te maken hebben met motorclubs. Hij beloofde toen snel extra politiemensen te sturen als dat in de strijd met de motorbendes nodig mocht zijn.

Ook bekijkt hij of het mogelijk is om de wet aan te passen om effectief tegen motorclubs te kunnen optreden of ze te verbieden.

De Bandidos houden zich wereldwijd bezig met criminele activiteiten.

Het motto van de club is: 'Wij zijn de mensen waar onze ouders ons voor waarschuwden.'

De leden worden ervan beschuldigd zich bezig te houden met drugshandel, prostitutie, liquidaties op contractbasis, bankfraude en meer van dat soort zaken. Veel internationale onderzoeken wijzen erop dat ze vooral thuis zijn in de amfetaminehandel. Ook zouden clubleden drugs en wapens over de grenzen smokkelen. 

De Hells Angels zijn van oudsher de grote vijand van de Bandidos.

De concurrentiestrijd tussen de motorclubs onderling laait soms hoog op. De politie valt geregeld clubhuizen binnen en individuele leden worden soms aangehouden. De clubs vechten ondertussen hun eigen oorlogen uit, waarbij dikwijls de concurrentie op het gebied van handel in drugs de aanleiding is.

Ook in Nederland zijn de Bandidos verwikkeld in een strijd met de Hells Angels, voor zeggenschap om drugshandel, kroegen en prostitutie. Zeer waarschijnlijk is dat de reden dat in Sittard de eerste afdeling werd geopend. Anderhalve week later kwam er ook een chapter in Noord-Holland (Heerhugowaard), het territorium van de Angels. 

Bovendien stappen leden over naar concurrerende groepen, wat nieuwe wrijvingen oplevert. Zo stapte bijvoorbeeld kopstuk Henk Kuipers van Satudarah over naar No Surrender. Van No Surrender stapte de afdeling Southside in zijn geheel over naar de Bandidos. No Surrender werd weer opgericht door voormalig Satudarah-kopstuk Klaas Otto.