Terreurgroep IS (Islamitische Staat) maakte zondag met een video waarin 21 Egyptenaren worden onthoofd duidelijk dat de groep voet aan de grond heeft in Libië. 

De militanten zijn in het land nog lang niet zo dominant als in delen van Irak en Syrië, maar de strijders kunnen dankbaar gebruikmaken van de chaos waarin Libië verkeert, aldus de BBC maandag.

Vorig jaar werd duidelijk dat IS aan invloed won in het Noord-Afrikaanse land, al is onduidelijk hoe groot die invloed is. Leden van andere milities en gewone burgers zwoeren trouw aan de Libische tak van IS, maar die opereert in een onoverzichtelijk land met talrijke milities.

Maar dat IS aan kracht wint in Libië, hemelsbreed zo'n 1500 kilometer van IS-hoofdstad Raqqa, is duidelijk. Het Amerikaanse leger zei in december dat de groep trainingskampen opbouwde in het oosten van Libië. En IS claimde de afgelopen tijd verscheidene aanslagen in het land, waaronder die op het Corinthia Hotel in Tripoli.

Sommige Libiërs vragen zich hardop af of IS wel alle aanslagen heeft gepleegd waarvoor de groep verantwoordelijkheid claimt, anderzijds staat IS er niet om bekend lukraak geweldsdaden op te eisen.

Kalifaat

IS is er vermoedelijk op uit meer gebied toe te voegen aan het kalifaat dat vorige zomer werd opgericht in Syrië en Irak. Libië is daar uitermate voor geschikt; het land is sinds de afzetting van Muammar Kaddafi in 2011 een broeinest voor milities en zucht onder geweld.

Er zijn bovendien twee regeringen in het land, die elkaar naar het leven staan. De Noorse onderzoeker Francesco Stazzari zegt tegen de BBC dat IS in het land relatief makkelijk nieuwe rekruten kan winnen en aan wapens kan komen.

De Libische bevolking heeft tot nog toe niet veel gemerkt van de aanwezigheid van IS. De groep pleegde sporadisch geweld en marcheerde bijvoorbeeld regelmatig door de stad Derna. Ook sloten militieleden sigarettenwinkels, dwongen ze winkeliers om paspoppen te verwijderen uit hun etalage en werd een aanslag gepleegd op een kapper. Maar de ontwrichting die in Syrië en Irak te zien is, blijft in Libië voorlopig uit.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS