De missie die alle chemische wapens in Syrië moet ontmantelen, staat sinds gisteren onder leiding van de Sigrid Kaag. De relatief onbekende Nederlandse heeft zich snel opgewerkt binnen de Verenigde Naties.
 

Een bijzondere taak, waaruit blijkt dat secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties haar hoog heeft zitten. VN-deskundige Dick Leurdijk windt er geen doekjes om: Sigrid Kaag (52) maakt furore binnen de intergouvernementele organisatie.

"Ze wordt met een zeer zware taak belast, waarbij de hele wereld toekijkt. Het kan niet anders dan dat Ban Ki-moon haar grote diplomatieke capaciteiten toedicht.

Er liggen potentieel veel problemen op de loer, zeker als de autoriteiten dwars gaan liggen. Daarnaast moet ze rekening houden met de opstandelingen en is er de tijdsdruk. Want op 30 juni moet de klus geklaard zijn."

Het werken in spannende regio’s is Kaag niet vreemd. Van 2007 tot 2010 was ze regionaal directeur van UNICEF in het Midden-Oosten. Directeur Jan Bouke Wijbrandi van UNICEF Nederland kent haar als een ‘zeer goede diplomaat’.

"In die regio is het heel complex om voor de rechten van het kind op te komen. Kaag had op alle niveaus goede contacten en wist het geluid van UNICEF toch duidelijk te laten horen. De vaardigheid om altijd de juiste woorden te vinden, zal haar ook nu goed van pas komen. Ze kent de cultuur, weet wat de gevoeligheden zijn en spreekt bovendien vloeiend Arabisch. Ik denk dat ze het uitstekend zal doen."

Carrière

De carrière van Kaag -getrouwd met de Palestijnse diplomaat Anis al-Qaq en moeder van vier kinderen- speelt zich al lange tijd op het internationale podium af. In 1994 verruilde ze haar functie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor haar eerste betrekking bij de VN. Sinds 2010 is ze assistent-secretaris-generaal van het United Nations Development Programme, het ontwikkelingsprogramma van de organisatie.

In haar rol als leider van de missie in Syrië zijn vooral haar communicatieve vaardigheden belangrijk, zegt Leurdijk. “Het is een diplomatieke functie, waarin ze de relatie tussen de honderd inspecteurs en het regime in Damascus moet onderhouden. Inhoudelijk hoeft ze niet zo veel van chemische wapens te weten.

De missie is een samenwerking tussen de VN en OPCW (de organisatie voor het verbod op chemische wapens). De tweede man van de missie zal iemand van OPCW zijn. Ze zullen samen leiding geven, maar politiek gezien is Kaag de leider.”

Lof

Wijbrandi, die haar vorig jaar voor het laatst ontmoette toen zij kort in Nederland was, is vol lof over de manier waarop Kaag haar werk doet.

"Ze heeft een enorme ambitie om haar werk goed te doen en werkt dag en nacht voor de goede zaak. Dat is buffelen geblazen. Dat ze tegelijkertijd een groot gezin kan onderhouden, bewijst dat ze veel aan kan. Kaag weet altijd alle bordjes hoog te houden. Dat komt, doordat ze echt gelooft in wat ze doet. Ze is een prettige, gemotiveerde persoonlijkheid."