De Ierse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar gekrompen, vooral door een flinke afname van de export. Dat blijkt uit cijfers die het Ierse bureau voor de statistiek donderdag publiceerde.

De economie kromp met 2,3 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal werd nog een groei met 2,1 procent gemeten. Economen voorspelden voor het vierde kwartaal een vooruitgang van het Ierse bruto binnenlands product (bbp) met 1 procent. Over heel 2013 kromp de economie van Ierland met 0,3 procent.

Het statistiekbureau meldde dat de consumentenbestedingen in het afgelopen kwartaal met 0,6 procent daalden, onder meer vanwege de hogere belastingen. De export kromp met 11 procent.

Dat had onder meer te maken met lagere verkopen van in Ierland geproduceerde medicijnen. De vraag hiernaar is gedaald door het verlopen van patentbescherming. Daardoor zijn er goedkope imitatiemiddelen op de markt gekomen.

Steunprogramma

De Ierse regering mikt voor dit jaar op een economische groei met 2 procent. Ierland verliet eind vorig jaar het steunprogramma van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land kreeg in november 2010 een steunpakket van 85 miljard euro nadat er door de financiële crisis ernstige problemen waren ontstaan in de vastgoed- en de bankensector.

De Ierse overheid haalde donderdag 1 miljard euro op met de veiling van staatsleningen met een looptijd van 10 jaar. Daarbij daalde de rente naar 2,96 procent, het laagste niveau ooit. De vraag naar de staatsobligaties lag bijna drie keer hoger dan het aanbod.