Griekenland houdt zich aan zijn verplichtingen en zal de verstrekkers van noodkredieten niet vragen een deel van hun leningen weg te strepen. 

Dat stelde de Griekse vicepremier Evangelos Venizelos woensdag bij de officiële aanvang van het voorzitterschap van de Europese Unie, dat Griekenland het komende halfjaar vervult.

Venizelos noemde berichten dat Griekenland zijn schuldeisers zal moeten vragen om verliezen te accepteren op hun leningen, mythes.

"Dat is een verkeerde aanpak, die nogal beledigend is voor Griekenland'', stelde de minister van Buitenlandse Zaken. "Griekenland leeft niet ten koste van zijn partners. Griekenland gaat juist correct om met zijn partners en verplichtingen.''

Minister van Financiën Yannis Stournaras gaf aan dat Griekenland het einde van het huidige hulpprogramma dit jaar wil halen zonder nieuwe noodkredieten te vragen.

"In het ideale geval kunnen we een derde hulppakket vermijden'', zei Stournaras. "Maar uiteindelijk moeten we de alternatieven vergelijken en zien wat het beste is voor het Griekse volk.''

Ook Stournaras wees een nieuwe afschrijving van schulden van de hand. Griekenland zal wel praten over eerder beloofde hulp in de vorm van lagere rente op lopende leningen en een verlenging van de termijn waarop ze moeten worden afbetaald.

Griekenland kan volgens Venizelos de komende maanden, ondanks alle economische problemen, aan zijn verplichtingen als EU-voorzitter voldoen.

"Velen kunnen het niet nalaten zich af te vragen hoe het kan dat Griekenland, dat een crisis doormaakt en hulp vraagt van zijn partners, toch het voorzitterschap wil vervullen. Wij zullen laten zien dat we er klaar voor zijn", aldus de vicepremier.

Dossier Griekenland