De Cypriotische regering investeert 300 miljoen euro in het midden- en kleinbedrijf van het land. Het bedrag gaat naar banken die het mkb daarmee kunnen voorzien van goedkope leningen.

Dat maakte president Nicos Anastasiades woensdag bekend. Met de maatregel wil Cyprus de hoge werkloosheid in het land terugdringen.

Naar schatting is volgend jaar meer dan 19 procent van de Cyprioten werkloos. Naast het bedrag voor het mkb investeert Cyprus ook in de salarissen van werknemers. Zo betaalt de regering tien maanden lang het salaris van een werknemer in elk winkelbedrijf.

Ook krijgen universitair afgestudeerden voor een halfjaar een werkervaringsplek in hun sector aangeboden. Voor deze maatregelen trekt de regering respectievelijk 7,5 en 8 miljoen euro uit.

Cyprus ontving in maart 10 miljard euro aan noodleningen van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Voorwaarde voor de bail-out was dat Cyprus de eigen bankensector herstructureerde en daarmee zelf 7 miljard euro opbracht voor de redding van het land.