Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft Danièle Nouy uit Frankrijk, en niet Jan Sijbrand, voorgedragen als voorzitter van het centrale bankentoezicht. 

Volgende week presenteert zij zich in een hoorzitting aan het Europees parlement, dat de benoeming moet bekrachtigen. Dat maakte de ECB woensdag bekend.

Nouy heeft de voorkeur gekregen boven Sijbrand, directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank (DNB). Die beslissing komt niet als een verrassing.

Kenners gingen er al van uit dat de Française de beste papieren had omdat het Europees Parlement de voorkeur zou geven aan een vrouw. Bovendien levert Nederland in de persoon van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al de voorzitter van de eurogroep.

Bankensector

De ECB neemt volgend jaar het toezicht op de 130 grootste banken van de eurozone over van de nationale toezichthouders. Het is de eerste stap richting de bankenunie die moet leiden tot herstel van het vertrouwen in de de Europese bankensector.

Voor het zover is worden de balansen van de banken die onder het ECB-mandaat gaan vallen grondig doorgelicht en aan een strenge stresstest onderworpen. Waar nodig worden de kapitaalbuffers versterkt.

Dossier Schuldencrisis