De economische groei in de eurozone is in het derde kwartaal teruggevallen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. 

Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistiekbureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd.

Gemiddeld kwam de economische groei in de eurolanden vorig kwartaal uit op 0,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In die periode werd nog een vooruitgang van 0,3 procent gemeten. Op jaarbasis ging de euro-economie in het derde kwartaal met 0,4 procent achteruit.

Duitsland trok vorig kwartaal opnieuw de kar binnen de eurozone. Europa's grootste economie groeide met 0,3 procent op kwartaalbasis. In België, Oostenrijk, Finland en Estland werden plussen van 0,2 tot 0,4 procent genoteerd. De Spaanse economie ging, net als de Nederlandse, met 0,1 procent vooruit.

Frankrijk

De Franse en Italiaanse economie werden 0,1 procent kleiner. Voor zover bekend werd de sterkste krimp gemeten in Cyprus, waar de economie 0,8 procent achteruitging. Kwartaalcijfers over de Griekse economie waren niet beschikbaar. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 kromp de Griekse economie met 3 procent.

In de hele Europese Unie kwam de groei vorig kwartaal uit op 0,2 procent. Onder de grotere economieën viel buiten de eurozone vooral Groot-Brittannië op met een plus van 0,8 procent.

Het economisch herstel in Europa gaat met een slakkengang, concludeerde econoom Martin van Vliet van ING. Hij wijst erop dat de terugval van de groei vooral te wijten lijkt aan de verzwakking van de export.

''Een duidelijk signaal dat de stijging van de euro het herstel negatief beïnvloedt'', aldus de econoom. ING verwacht dat de groei de komende maanden zal aanhouden, maar nauwelijks zal versnellen.

Zie ook: Nederland na een jaar uit recessie